Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«На підтримку економіки України буде виділено 7 мільярдів євро»: Сергій Марченко

Для підтримки української економіки, яка постраждала від війни з рф, чимало країн готові надати фінансову допомогу

Канада готова надати 500 млн доларів кредиту, Німеччина — 150 млн євро, Франція — 300 млн євро. США минулого тижня виділили грант на 500 мільйонів доларів. Загалом на підтримку України виділять 7 мільярдів євро.

Про це 7 квітня заявив на брифінгу міністр фінансів України Сергій Марченко.

«Основні перемовини щодо фінансової підтримки для України тривають із Міжнародним валютним фондом та Світовим банком, — сказав урядовець. — Світовий банк створив Фонд, куди різні країни можуть скеровувати гранти або кредити для підтримки нашої держави. Схожа ініціатива є і в МВФ. Гроші потрібні. Маємо планувати видатки до кінця року. Потрібно буде йти на більш жорсткі заходи в країні: оподаткування та скорочення видатків. Будемо робити все, щоб наш бюджет був максимально збалансованим, зважаючи на те, яку допомогу ми можемо отримати».

За його словами, наразі економіка тримається, соціальні виплати проводяться стабільно. Щоправда, падіння у доходах доволі значне: кожен день війни втрати бюджету становлять близько двох мільярдів гривень.

Про санкції проти рф

«Україна активно співпрацює з міжнародними партнерами і у сфері санкцій проти росії, — наголошує Сергій Марченко. — Обмеження для російської економіки мають зростати, адже наразі їх недостатньо. На жаль, бачимо зараз як деякі недружні нам країни, допомагають рф обходити санкції. Це нас бентежить, але й мотивує. Шукаємо нові шляхи, як заблокувати росії можливість оминати обмеження. Це як війна, але на санкційному фронті. Робимо все можливе, щоб за кожного вбитого мирного жителя України, за кожного солдата була відплата».

Читайте також: У Європарламенті ухвалили резолюцію щодо ембарго на російські енергоносії

Схожі новини