Передплата 2024 «Добра кухня»

Як отримати пенсію в умовах воєнного стану?

Якщо пенсіонер переїхав на інше місце проживання, він має подати заяву в місцевий Пенсійний фонд і йому вишлють пенсію переказом. Щоправда, гроші можуть затримати

Як отримати пенсію в умовах воєнного стану?
Як отримати пенсію в умовах воєнного стану?

Про це «ВЗ повідомили у пресслужбі Г У Пенсійного фонду України у Львівській області.

Пенсійний фонд України провів нарахування пенсій за березень 2022 року та розпочав передачу відомостей уповноваженим на виплату пенсій банкам та «Укрпошті». Виплата пенсії у березні буде забезпечуватись у строки, визначені законодавством (не пізніше 25 числа кожного місяця), але з урахуванням особливостей, передбачених постановою Кабміну від 26 лютого 2022 р. № 162 «Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану».

У документі йдеться, що відповідно до статті 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія виплачується щомісяця, у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, виключно в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України незалежно від задекларованого або зареєстрованого місця проживання пенсіонера.

Якщо ж пенсіонер тимчасово змінив фактичне місце проживання, то виплата пенсії йому здійснюється шляхом переказу коштів, без відкриття рахунка у банку, і на підставі звернення. Звернення може бути особисте (прийти у найближче відділення Пенсфонду і заповнити анкету з заявою), а також можна зателефонувати у відділення ПФ чи зробити звернення в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг. Можна також звернутися у найближчі органи соцзахисту.

У такому разі виплата пенсії може здійснюватися без урахування строків, визначених частиною першою статті 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Тобто, у разі необхідності, виплатний період може бути продовжено після 25 числа.

Зразок заяви опубілкований на сторінці у Фейсбуці.

Читайте також: Обмеження для карток з єПідтримки скасовано, — Мінцифри

Фото ВВС

Схожі новини