Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Група Трухіна" у бюджетному комітеті: розслідування Bihus.Info

  • 15.02.2022, 13:23
  • 725

Депутат фракції "Слуга народу" Олександр Трухін контролює більшість членів бюджетного комітету парламенту

"Група Трухіна" у бюджетному комітеті: розслідування Bihus.Info
"Група Трухіна" у бюджетному комітеті: розслідування Bihus.Info

Про це йдеться у розслідуванні Bihus.Info.

За даними Bihus.Info, після публічних виступів керівництва «Слуги» про виключення Трухіна із партії та фракції ситуація з впливом депутата не змінилась. Попри те, що головою комітету є Юрій Арістов, Трухін впливає на близько 20 своїх колег із 34-х членів комітету.

Вплив Трухіна поширюється на «слуг» Любов Шпак, Дениса Германа і Ореста Саламаху.

Почалось ще влітку 2021 року

Підготовка до отримання контролю Трухіним в бюджетному комітеті почалась ще влітку 2021 року. Тоді «слуга народу» Арсеній Пушкаренко висловив незадоволення роботою Арістова, і сказав, що у вересні треба «вирішувати питання».

Bihus.Info повідомляє, що на початку вересня відбулась неформальна і непублічна зустріч членів бюджетного комітету, яких не контролює Арістов, в офісі депутата «За майбутнє» Ігоря Молотка в бізнес-центрі «Парус». Це підтвердив і сам Молоток. За його словами, «прийшло 24 людини, якщо я не помиляюсь. А в комітеті там 34».

На цій зустрічі Трухін та лояльні члени комітету обговорювали план, як змінити частину кадрів в комісії і підкомітеті, які впливають на розподілення бюджетних грошей, зокрема і соцеконому (так звані «депутатські» гроші на округи). Обговорювалось, що це має бути зроблено в присутності міністра фінансів Сергія Марченка, щоб міністр розумів, хто насправді контролює комітет.

21 вересня Молоток попросив Арістова проголосувати кілька кадрових питань — замінити керівника підкомітету, склад комісій та призначити голів двох робочих груп. Однак, Арістов відмовився ставити на голосування і оголосив перерву. Депутати зібралися без нього та частини колег і таки змінили план засідання.

Зокрема, змінили голову підкомітету із бюджетного кодексу — з людини Арістова «слуги народу» Юрія Кузбита на близького до Трухіна «слугу народу» Арсенія Пушкаренка; співголову комісії з соцеконому, яка займається розподіленням грошей на депутатські округи — з людини Арістова «слугу народу» Михайла Лабу на «слугу народу» Анатолія Драбовського. Також призначили керувати групами з підготовки бюджету на 2022 рік Олександра Трухіна і близьку до нього депутатку «Слуги» Олену Копанчук.

Призначення, ухвалені в той день, Арістов так і не підписав. Через це «група Трухіна» в комітеті в подальшому кілька разів (зокрема 20 жовтня) зривала кворум комітету.

ДТП Трухіна

23 серпня, будучи за кермом напідпитку, він спричинив дорожню аварію із шістьма потерпілими, але її досі не розслідували. Із місця ДТП, відповідальним за яку «слуга» себе не вважає, Трухін намагався втекти, власну вину переклав на іншу особу, пропонував величезний хабар поліцейським, козиряв близьким знайомством з міністром внутрішніх справ. А останні дні показали, що криміналу у діях Трухіна не бачить і Державне бюро розслідування, яке розслідувало цю надзвичайну подію…

Читайте більше: Трухляві аргументи «слуги» Трухіна

Лише через п’ять з половиною місяців після ДТП, коли журналісти «Української правди» оприлюднили скандальне відео, яке проливає світло на справжню роль Трухіна у цій аварії, співробітники ДБР взялися за справу. Їхній висновок приголомшив загал: за кермом «Ауді», яке спричинило аварію, був не Трухін у білій сорочці (на якого вказували свідки ДТП), а інша особа, у червоній сорочці…

2 лютого Трухіна виключили з партії «Слуга народу».

Читайте також: Трухіна чекав «сюрприз»

Схожі новини