Передплата 2024 «Добрий господар»

До "схем" з виробництва біометричних паспортів причетне оточення Зеленського?

  • 10.02.2022, 10:37
  • 913

Оточення президента Зеленського повернуло корупційну складову скандально відомого консорціуму ЄДАПС (Єдина державна автоматизована паспортна система) у виробництво біометричних закордонних паспортів

До "схем" з виробництва біометричних паспортів причетне оточення Зеленського?
До "схем" з виробництва біометричних паспортів причетне оточення Зеленського?

Про це мовиться у матеріалі видання УП під назвою «Велика паспортизація. Як „Україна“ повертає скандальний ЄДАПС у виробництво біометричних паспортів».

Журналісти вказують, що наприкінці 2021 року на тендери з виробництва біометричних документів раптово повернулася фірма «Поллі-Сервіс» з колишнього об'єднання ЄДАПС, яке свого часу прославилося корупційними історіями. Тепер компанія отримала державне замовлення на сотні мільйонів гривень.

Тільки від державного поліграфкомбінату «Україна» компанія отримала замовлень на 503,6 млн грн. Це більше за вартість усіх її держтендерів за останні 5 років та в рази перевищує увесь дохід за 2020 рік. А незадовго до такого стрімкого зміцнення виробничих зв'язків, як вказують журналісти, комбінат очолила пов'язана із «Поллі-Сервісом» людина.

Вас також може зацікавити: Люди Коломойського тепер і в АМКУ

Дорожчі ціни, застаріла продукція

Паралельно, як вказує видання, від закупівель була усунута міжнародна компанія Linxens, що роками постачала матеріали для паспортів — її змінив вітчизняний постачальник, з дорожчими цінами та, ймовірно, застарілою продукцією.

Відтоді ціна документа для пересічного українця вже зросла на 40 грн. Новий постачальник за цей час отримав близько 28 млн грн переплат, а Linxens вимагає від держави десятки мільйонів гривень компенсації.

В УП нагадують, що ЄДАПС до 2013 року був монополістом на вітчизняному ринку виготовлення документів і голографічних захисних елементів. Після Євромайдану виробництво документів передали Поліграфічному комбінату «Україна». А структури ЄДАПС протягом 2015−17 років об'єдналися в Industrial Innovation Group, але повернутися до провідних позицій не змогли.

Закордонні документи нового зразка в Україні почали видавати у 2015 році, як виконання однієї з умов отримання безвізу з Європейським Союзом. До чіпа біометричного паспорта записується зацифрований підпис власника, відбитки його пальців і образ обличчя. Документи виробляє ДП «Україна», використовуючи продукцію приватних постачальників — серед яких був і Linxens.

До «схеми» причетний нардеп?

Цікаво знати: У «Слузі народу» знову скандал: НАБУ викрили депутата Київради Трубіцина

Перші ознаки повернення легенди українського «схематозу» з'явилася у 2019 році, коли Industrial Innovation Group провело форум «Електронна Україна» — на ньому був присутній чинний голова президентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Співрозмовники «Української правди» в Кабміні вважають, що саме Арахамія привів старий ЄДАПС до нової влади. Сам депутат — лобізм заперечує.

Тим часом СБУ порушила справу щодо старого керівництва поліграфкомбінату «Україна». А в серпні 2021 року новим керівником ДП призначили Тетяну Бондаренко — подругу топменеджерки колись ЄДАПС, а тепер Industrial Innovation Group Ірини Обиденко, зазначає УП.

І це попри очевидний конфлікт інтересів — адже жінка саме судилася з комбінатом. Її звільнили з посади заступниці директора 2017 року, після відмови Служби безпеки в доступі до державної таємниці.

Саме Бондаренко і відмовилася від постачання дешевшої продукції міжнародної компанії за 35-річним досвідом роботи — на користь близького до себе виробника.

«Зрозумівши, що їх фактично обманули, 12 січня 2022 року французька компанія Linxens заявила Державному комбінату матеріальну претензію в 1,5 млн євро. Наразі іноземці поставили „Україні“ дедлайн для виплати грошей — 10 лютого. Інакше погрожують позовом до суду», — констатували розслідувачі.

Читайте також: «Украли з шафи 3 тисячі доларів і 10 тисяч гривень«

Фото з сайту Укрінформ

Схожі новини