Передплата 2024 «Добра кухня»

У «Шевченківському гаї» вщент згоріла гуцульська гражда

Це цінна пам’ятка середини XIX століття

У «Шевченківському гаї» вщент згоріла гуцульська гражда
У «Шевченківському гаї» вщент згоріла гуцульська гражда

6 лютого у музеї народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» вщент згоріла гуцульська гражда разом із двома сотнями унікальних експонатів. Вогонь спалахнув вночі, пожежна служба на виклик приїхала оперативно. Та вогонь встиг повністю знищити дерев’яну будівлю. Не стало гражди середини XIX століття із села Криворівня Івано-Франківської області. На інші старовинні хати гуцульського сектору скансену вогонь не перекинувся.

Як повідомив «ВЗ» речник ГУ ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев, причини займання встановлюють правоохоронці. Гуцульську гражду вночі рятували шість машин та 23 пожежники.

«Пожежа виникла в дерев’яному одноповерховому будинку, критому очеретом, — каже він. — До місця події виїхали пожежно-рятувальні підрозділи Львова. Постраждалих немає. На момент прибуття вогнеборців до місця виклику будинок був повністю охоплений вогнем. Вогнеборці локалізували пожежу та о 03:27 год. ліквідували. Внаслідок пожежі вогонь знищив будинок повністю».

Фото ДСНС
Фото ДСНС
Фото ДСНС
Фото ДСНС

З досьє «ВЗ»

Гуцульську гражду як унікальну архітектурну пам’ятку дослідив і організував її перевезення до львівського музею відомий музеєзнавець Архип Данилюк у 1970 році. До цього етнограф обміряв і описав більше 10 таких гражд — споруд із складнішим і простішим плануванням, одним і двома подвір’ями, з різним компонуванням господарських будівель. Гражда львівського скансену вже майже пів століття виконувала роль музейної пам’ятки — до того ж однієї з найгарніших. Власниця гражди Параска Галамасюк від часу перевезення її житла до Львова не поривала зв’язків з музейниками, допомагаючи у зборі цікавих, а часом і рідкісних експонатів. Саме завдяки їй до фондової колекції потрапили чимало предметів, які наповнюють інтер’єр кімнат, комор та сіней гражди.

Читайте також: У Львові в одній з квартир чотириповерхівки сталась пожежа: ніхто не постраждав (відео)

Фото ДСНС

Схожі новини