Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Три вакцини створюють найпотужніший захист від коронавірусу, - дослідження

  • 06.02.2022, 19:45
  • 874

Згідно з новим дослідженням вчених, які відстежували антитіла вакцинованих і людей, які одужали, три контакти з шипоподібним білком коронавірусу з різних комбінацій інфекційної вакцини забезпечують імунній системі високоякісний рівень антитіл

Три вакцини створюють найпотужніший захист від коронавірусу, - дослідження
Три вакцини створюють найпотужніший захист від коронавірусу, - дослідження

Дослідження довело, що різні комбінації можливих зустрічей із білком мали аналогічні результати. Ці комбінації стосуються людей, які отримали три дози вакцинації, а також людей, які одужали від COVID-19, а потім зробили два щеплення, або людей, які отримали дві дози вакцинації.

Про це повідомляє Jerusalem Post.

Дослідники виявили осіб, які заразилися COVID-19 під час першої хвилі пандемії навесні 2020 року, та порівняли їх із другою групою людей, які не були заражені. Згодом обидвом групам запропонували вакцинацію від COVID-19 на основі мРНК BioNTech/Pfizer, і вони перебували під наглядом протягом майже двох років. У дослідженні взяли участь 98 людей, що одужали, і 73 людей без попередньої інфекції.

Команда визначила кілька параметрів у крові учасників дослідження: концентрацію антитіл до вірусного шипоподібного білка, силу зв'язування цих антитіл та їхню здатність нейтралізувати зараження штамами COVID-19 у клітинній культурі.

Дослідження виявило, що з цих трьох спайок можливі різні комбінації. Потрійна вакцинація людей без попередньої інфекції COVID-19 мала майже таку концентрацію та якість антитіл проти «Омікрону», що й у вакцинованих людей, у яких була вакцинація вже після інфікування «Дельтою» або «Омікроном».

«У всіх випадках активність антитіл досягала однаково високого рівня, і це супроводжувалося підвищеною силою зв'язування антитіл», — сказав професор, який робив дослідження.

«Імунітет, створений або укріплений за допомогою вакцинації, є ключем до ефективного захисту від майбутніх штамів вірусу», — підсумували дослідники.

Читайте також: Антивакцинатор Джокович змінив свою думку щодо вакцини

Фото мережі

Схожі новини