Передплата 2024 «Добра кухня»

Люди, які вірять в астрологію, виявилися менш розумними і самозакоханими

  • 26.01.2022, 20:15
  • 1 049

Ті, хто довіряє астрології, як правило, мають нижчий рівень інтелекту і більшу самозакоханість у порівнянні з тими, хто в неї не вірить

Люди, які вірять в астрологію, виявилися менш розумними і самозакоханими
Люди, які вірять в астрологію, виявилися менш розумними і самозакоханими

За даними Дослідницького центру П'ю за 2018 рік, кількість віруючих в астрологію у світі зростає. Проте причини неясні. Дослідники вважають, що такими можуть бути стрес чи загроза, які переживає суспільство. Подібні роботи показали і наявність зв'язку між кризою в особистому житті та вірою у «зірковість».

Річ у тому, що астрологія куди природніша для людського сприйняття, адже це стародавнє вчення, на відміну від наукової картини світу, що з'явилася, за історичними мірками, зовсім недавно. Фахівці з Лундського університету (Швеція) вирішили докладніше вивчити особистісні особливості людей, які вірять зіркам, та опублікували своє дослідження у журналі Personality and Individual Differences. Автори вважають, що воно може бути особливо актуальним на тлі пандемії — стресу, в якому опинився сьогодні весь світ.

Психологи створили онлайн-анкету з виявлення особливостей особистості, а потім додали ці питання до скороченої версії опитувальника, присвяченого вірі в астрологію та складеного вченими з Університету Ровіри та Віргілії у 2006 році. Крім того, шведські спеціалісти забезпечили методику тестом на IQ. Озброївшись таким безліччю інструментів, психологи провели анкетування 264 англомовних людей, відібраних за допомогою соціальної мережі Facebook.

З'ясувалося, що у опитаних, які вірили астрологам, як правило, середній бал за нарцисичними показниками (наприклад, за такою рисою, як самозакоханість) був вищим, до того ж вони погано справлялися з тестом IQ. Це вказує на те, що ті, хто «читає» долю за зірками, більш зосереджені на собі, вважають себе особливими і менш інтелектуально розвинені, ніж середньостатистичні люди. Дослідники відзначили, що чим вище у респондентів були бали з IQ-тесту, тим нижче виявлялися їхні шанси бути серед тих, хто вірить в астрологію.

Читайте також: Астрологи розповіли, хто із знаків зодіаку запрограмований на щастя і багатство

Фото: з мережі