Передплата 2024 «Добрий господар»

У Сербії протестують тисячі людей

  • 28.11.2021, 09:15
  • 514

У країні спалахнули акції протесту проти нових законів про референдум та про експропріацію

Пікети у Сербії. Фото: RFE/RL
Пікети у Сербії. Фото: RFE/RL

Як повідомляє Радіо Свобода, тисячі жителів Белграда, Нового Саду, Краґуєвца, Шабца і ще десяти міст у Сербії вчора заблокували мости і шляхи.

Протести призвели до блокади транспорту в містах упродовж кількох годин. У Белграді та Новому Саді поліція затримала щонайменше десятьох протестувальників. Сутички спецполіції і громадян були без жертв.

Протести організували екологічні й інші неурядові організації, їх підтримали деякі опозиційні партії.

Громадян, зокрема, не влаштовує новий закон про експропріацію, який дає можливість державним органам відбирати приватне майно за ціну, значно нижчу нижча від ринкової.

Неурядові організації й активісти стверджують, що влада хоче за безцінь надати закордонним компаніям те, що громадяни здобували упродовж десятиліть.

У законі про референдум йдеться, що голосування дійсне, незважаючи на кількість громадян, які прийшли на виборчі дільниці. Досі референдум вважали чинним, коли проголосували більше половини виборців.

Опозиція й неурядові організації вважають, що влада новим законом прагне змінити конституцію й легалізувати продаж іноземним компаніям копалень й іншого державного майна.

Представники уряду блокаду мостів й шляхів назвали «терором меншості». Лідери пікетувальників заявляють, що «еко-повстання» щойно розпочалося, і що протести стануть масовими.

Читайте також: На ракетній фабриці в Сербії прогриміли вибухи: є загиблі

Схожі новини