Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна утилізує близько 400 тисяч доз вакцини

  • 26.11.2021, 14:55
  • 470

Україна утилізує близько 400 тисяч доз вакцини AstraZeneca, у якої закінчився термін придатності

Про це в інтерв'ю Інтерфакс-Україна сказав заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

«Трохи понад 400 тисяч. Регіони вже підрахували ці залишки. Це вакцина, отримана в рамках гуманітарної допомоги. Її отримувачем був Центр громадського здоров'я», — пояснив Кузін.

За його словами, утилізації буде підлягати лише вакцина «AstraZeneca», яка мала термін придатності до кінця жовтня. Її вже вилучили з обороту.

«Першим етапом утилізації йде рішення про припинення її використання, а вже після цього проводять перерахунок на рівні кожного пункту щеплення», — окреслив процедуру утилізації вакцини чиновник.

Потім, за його словами, вакцину звозять до національного складу, тоді оформляють договір на утилізацію і лише після того передають профільній організації, яка має відповідну ліцензію.

Відповідаючи на запитання, чому не встигли використати препарат, Кузін сказав: «Доволі сильний вплив на це мали певні антивакцинальні настрої і міфи про певний відсоток тромбозів, погану переносимість, про її неефективність».

За його словми, траплялося, що люди приходили в пункт щеплень і просили все що завгодно, тільки не «AstraZeneca».

«Навіть попри те, що багато вакцинованих людей отримали саме цей препарат, і жодних нарікань не мають», — сказав головний санлікар.

Читайте також: Європейський регулятор схвалив вакцину Pfizer для дітей

Схожі новини