Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Буковині люди перекрили дорогу, бо півтора роки живуть без газу (відео)

  • 24.11.2021, 18:05
  • 602

На Буковині мешканці села Банилів Вижницького району другий день перекривають дорогу, протестуючи проти бездіяльності влади щодо відновлення газопостачання

Кілька сотень селян ходять пішохідним переходам, пропускаючи тільки швидку допомогу, автомобілі з дітьми та вагітних. Більш ніж півтора року мешканці шести сіл живуть без газопостачання.

У червні 2020 року газопровід «Джурів-Банилів» зруйнувала повінь, однак за його ремонт влада досі не взялася. Зараз люди гріються в старий спосіб — пічками й камінами, у кого є така можливість. Водночас більше тисячі учнів не ходять у школи, а майже 300 дітей не відвідують садочки.

Наприкінці жовтня цього року Уряд виділив майже 9 млн грн на відновлення газопроводу, однак й дотепер керівництво Чернівецької ОДА на чолі з Сергієм Осачуком продовжує годувати селян обіцянками.

«Зараз відбувається акція протесту проти бездіяльності влади. Цій історії вже 1,5 року, від повені в червні 2020 року у нас знесло частину труби, перехід газовий і до цього часу ніхто нічого не зробив. Поставили тимчасову трубу, через деякий час її зняли, і скільки ми не зверталися, і наш голова три рази їздив у міністерство енергетики, ми їздили майже кожного тижня до облдержадміністрації, але чули лише обіцянки про те, що все зробимо», — розповів мешканець Банилівської громади Василь Магаляс.

«Уявіть собі, зараз не навчається тисяча дітей, триста дітей не ходять у садочок. І це, дякувати богові, що температура плюсова, а як буде мороз? Ніхто нічого не робить, реакції нуль, у нас немає іншого виходу як перекривати дорогу», — додав він.

" Я залишилася сама, син і чоловік померли, опалювати не маю чим, оскільки котел на газу. В хаті 10 градусів тепла. Як жити далі?", — каже мешканка Банилівської громади Василина Кузь.

«Дитина сидить вдома, дистанційно навчається, змерзла, руки холодні, ноги холодні, спить одягнута. Іншого у нас виходу немає. Будемо тут стояти поки не дадуть газ, бо яка нам різниця де мерзнути — в хаті чи надворі», — зауважила мешканка Банилівської громади Надія Кузяк.

«В 1933-му нас гнобили голодом, а тепер холодом. Це вже відчай в людей. До кого звертатися? Зеленський вже давав вказівку, вони так єхидно посміялися — і на тому все завершилося», — зазначає мешканець Банилівської громади Григорій Шинкарюк.

Читайте також: Зеленський може знизити вартість транзиту газу

Схожі новини