Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Українська влада намагалась зупинити розслідування "Вагнергейту", - журналіст

  • 18.11.2021, 12:56
  • 742

Про це заявив шеф-редактор The Insider Роман Доброхотов

Представники української влади намагалися вплинути на журналістів, які розслідували зрив затримання бойовиків ПВК Вагнера. Про це Радіо НВ розповів шеф-редактор The Insider Роман Доброхотов, видання якого разом із Bellingcat досліджувало зрив спецоперації.

«Наскільки мені відомо, спроби [зупинити розслідування, вплинути на результат] були, але вони безпосередньо до Bellingcat і The Insider не доходили. Як я розумію, деякі особи в українській владі судили по якихось інших реаліях, можливо, українських чи російських, і думали, що журналісти на когось працюють. І якщо на когось вплинути, то, можливо, тоді це вдасться зупинити. <…> Розслідування вийшло у тому вигляді, в якому ми хотіли його бачити; як ми сподіваємося, максимально об'єктивним. Жодної цензури: нічого не було вилучено чи додано. Там лише те, що добре перевірено», — стверджує журналіст.

Доброхотов додав, що неодноразові перенесення виходу розслідування пов’язані не з тиском на журналістів, а з тим, що Bellingcat та The Insider хотіли отримати коментар щодо спецоперації в Офісі президента України.

«Одна з причин [перенесення оприлюднення розслідування] була пов’язана з тим, що ми хотіли отримати якусь офіційну відповідь, якесь роз’яснення з боку Офісу президента і від самого президента. Пів року тому були всі запити надіслані. <…> Ішла якась дуже дивна тяганина: то погоджувалися говорити, то відмовлялися, то пропонували поговорити з кимось іще. <…> Операцію було зупинено, судячи з усього, на політичному рівні, тому хотілося інтерпретацію [української влади] отримати», — пояснив Доброхотов.

17 листопада розслідувачі Bellingcat оприлюднили текст під назвою Анатомія Вагнергейта: зухвала українська операція з упіймання російських найманців. У ньому докладно описується задум українських спецслужб щодо виманювання на територію України бойовиків, причетних до військових злочинів на Донбасі, та аналізуються причини провалу проєкту під кодовою назвою Авеню. Одночасно вийшла публікація у російському виданні The Insider, яке є партнером Bellingcat та брало участь у розслідуванні.

Читайте більше: Розслідування про спецоперацію «вагнерівців» опубліковано

Раніше Доброхотов повідомив, що проведення спецоперації призупинив голова Офісу президента Андрій Єрмак. Голову О П у цій справі допитували у Держбюро розслідувань ще у березні 2021 року.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк прокоментував розслідування так: «Дуже дивно взагалі говорити про такі накази від тієї чи іншої посадової особи, яка не має права нічого наказувати розвідці. Навіть якби такий наказ і надійшов, а його не було, то його точно відкинув би будь-який грамотний керівник розвідки».

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень