Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Мін'юсті розповіли, коли в РНБО визначать перших "олігархів"

  • 08.11.2021, 15:15
  • 394

Засідання РНБО щодо визначення конкретних олігархів може відбутися вже у другій половині травня

Про це у Facebook написав міністр юстиції Денис Малюська.

Антиолігархічний закон передбачає, що олігархи упродовж 180 днів мають отримати офіційний статус або позбутися ознак олігарха.

«Минулої суботи „Голос України“ опублікував закон про олігархів, а це означає, що протягом наступних 180 днів олігархи мають зробити непростий вибір: або отримати офіційний статус олігарха та потрапити під обмеження, встановлені новим законом, або ж позбутися ознак, які визначають їх як олігархів (наприклад, припинити впливати на політику, позбутися монопольного становища або продати медіа покупцеві з бездоганною діловою репутацією)», — резюмував міністр.

Він нагадав, що згідно з новим законом, ті, хто отримає статус олігарха, не зможуть фінансувати політичні партії, бути покупцем об’єктів великої приватизації, фінансувати політичну агітацію.

До того ж Малюська також наголосив, що контакти чиновників з олігархами або їхніми представниками будуть публічно декларуватися, а самі так звані олігархи тоді істотно ризикуватимуть репутацією.

«З метою імплементації закону про олігархів найближчим часом Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення розробить та затвердить Порядок проведення перевірки ділової репутації покупця (потенційного покупця) засобу масової інформації», — зазначив Малюська.

Міністр юстиції пояснив, що РНБО затвердить Положення про реєстр олігархів і порядок його формування та ведення, а також розробить такий реєстр.

«Введення в дію закону про олігархів припадає на період між травневими святами, а перші „номінаційні“ засідання РНБОУ будуть можливими (з дотриманням усіх процедурних обмежень) уже з двадцятих чисел травня», — поінформував міністр юстиції.

Читайте також: Закон про олігархів схожий на механізм зведення рахунків з Порошенком, — ЗМІ

Схожі новини