Передплата 2024 ВЗ

СБУ викрила кол-центри, які працювали на Росію

  • 05.11.2021, 15:55
  • 629

Мережа кол-центрів виконувала замовлення Держдуми Російської Федерації

Як повідомляє пресслужба СБУ, три викриті кол-центри розташовувались у Черкасах та Умані. Їх організаторами виявилися місцеві комерсанти.

«Служба безпеки України викрила роботу мережі кол-центрів, які виконували замовлення Держдуми Р Ф. Клієнтами „підприємців“ були також низка провідних російських телеканалів та фінансових установ, які фігурують у санкційних списках РНБО України», — йдеться у повідомленні.

Служба безпеки стверджує, що її кіберфахівці здобули докази фінансування діяльності кол-центрів Росією.

«Кол-центри проводили соціологічні опитування громадян РФ, мешканців ОРДЛО і тимчасово окупованої території А Р Крим щодо їхньої участі у виборах до Держдуми Р Ф, які відбулися у вересні цього року», — пояснили в СБУ.

Зокрема, оператори кол-центрів збирали інформацію стосовно політичних вподобань, рейтингів партій, а також побажань громадян РФ, мешканців ОРДЛО і тимчасово окупованої території А Р Крим щодо покращення політичної обстановки. Окрім того, працівники кол-центру виконували замовлення Пенсійного фонду РФ, низки російських телеканалів та підсанкційних банківських установ — «ВТБ», «Альфа-Банк», «Газпром Банк» та інших. Загалом у викритих кол-центрах працювали до 200 операторів.

Під час обшуків в офісних приміщеннях кол-центрів правоохоронці вилучили понад 120 комп’ютерів з програмним забезпеченням російського виробництва; документи, які свідчать про співпрацю нелегальної структури з РФ; чорну бухгалтерію; інструкції з обслуговування клієнтів, методів конспірації на випадок перевірок і технічну документацію з графіками роботи працівників центру.

Читайте також: Відомий гуморист потрапив під санкції

Схожі новини