Передплата 2024 «Добра кухня»

«Схеми»: заступник секретаря РНБО лобіював ухвалення Харківських угод

  • 05.11.2021, 10:35
  • 467

Руслан Демченко, перший заступник секретаря РНБО, міг у 2010 році, будучи заступником міністра закордонних справ, лобіювати ухвалення Харківських угод, якими Україна продовжила термін перебування російського флоту в Криму

Про це йде мова в розслідуванні журналістів програми «Схеми».

Журналісти «Схем» оприлюднили фрагменти зі стенограми закритого засідання комітету парламенту з питань нацбезпеки й оборони, де брав участь Руслан Демченко. Згідно зі стенограмою він намагався переконати депутатів підтримати розгляд законопроєкту про ратифікацію угоди у сесійній залі.

Коли один із депутатів запитав про користь угоди для України, тодішній заступник глави МЗС одним з аргументів навів високу ціну на російський природний газ для України.

«У цій ситуації, звичайно, не залишається іншого виходу, як піти з російською стороною на переговори щодо коригування ціни на газ, і домовленостей, і компромісу», — зазначив він.

Також Демченко говорив, що в межах переговорів із Росією, Україна «отримала можливість закласти ґрунт для стабільного економічного розвитку протягом найближчого десятиліття», а самі домовленості — «йдуть у руслі євроінтеграційного напрямку зовнішньої політики нашої держави, вони дозволять європейським країнам бути впевненими щодо транзиту російського газу споживачам в Європі».

Відповідно до Стенограми, чиновник переконував, що російський флот у Криму — це стабільність для України. Мовляв, перебування флоту РФ сприяє зміцненню загальноєвропейської та регіональної безпеки.

Тоді 7 депутатів підтримали ратифікацію угод, інші 7 — виступили проти. Однак 27 квітня 2010 року Верховна Рада проголосувала за ратифікацію Харківських угод.

Журналісти звернулися до Демченка з проханням про коментар. Однак у РНБО відповіли, що організація інтерв'ю найближчим часом неможлива, «зважаючи на щільний графік його роботи».

Читайте також: Рада підтримала призначення Резнікова міністром оборони

Схожі новини