Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Після відставки президентський рейтинг Разумкова зріс у 2,5 рази – опитування КМІС

  • 20.10.2021, 09:10
  • 665

Рейтинг Володимира Зеленського почав знижуватися, натомість після відставки почала зростати підтримка Дмитра Разумкова

Про це свідчать дані опитування КМІС

Якби вибори президента України відбулися найближчої неділі, до другого туру потрапили б Володимир Зеленський та Петро Порошенко.

За Володимира Зеленського готові проголосувати 24,7% тих, хто визначився зі своїм вибором.

За Петра Порошенка — 15,6%.

Рейтинг Володимира Зеленського порівняно з вереснем 2021 року впав на 9%. У вересні за нього готові були голосувати 33,3% тих, хто визначився.

Далі у рейтингу Юлія Тимошенко (12,2%), Юрій Бойко (9,4%). Приблизно на одному рівні Ігор Смешко (7,8%) та Дмитро Разумков (7,1%).

У травні 2021 року рейтинг Дмитра Разумкова становив 3,1%, у жовтні він зріс майже у 2,5 рази.

39,1% опитаних зазначили, що негативно ставляться до відставки Дмитра Разумкова з посади Голови Верховної Ради. Підтримують таке рішення 8%. Ще 44,1% заявили, що їм байдуже.

6,6% опитаних думають, що відставка Разумкова пришвидшить реформи в країні. Чверть опитаних (24,3%) переконані, що відставка спікера перетворить парламент у слухняний інструмент Офісу президента. 57,2% респондентів вважають, що це нічого не змінить.

61,7% українців достатньо добре поінформовані або щось чули про міжнародне розслідування Pandora Papers, яке розкрило таємниці офшорних рахунків багатьох політиків з різних країн світу.

56,9% опитаних вірять, що Володимир Зеленський та його бізнес-партнери «володіють» офшорними рахунками за кордоном, а Ігор Коломойський нібито виводив кошти з ПриватБанку. Зокрема, через «95 квартал».

77,1% вважають, що це неприпустимо, щоб найвищі посадові особи держави і провідні політики країни володіли офшорними рахунками за кордоном.

Більше половини респондентів (51,5%) достатньо добре поінформовані або чули про зрив спецоперації українських спецслужб із затримання бойовиків із російської ПВК Вагнера («вагнергейт»). 39,5% вважають причиною зриву спецоперації цілеспрямовану передачу (злив) інформації від вищого політичного керівництва держави.

«Якщо аналізувати динаміку підтримки кандидатів за останній період, доцільно звернути увагу, що, як і раніше, лідирує В. Зеленський, а друге місце має П. Порошенко, третє — Ю. Тимошенко. Водночас, рейтинг В. Зеленського помітно нижчий порівняно з вересневим опитуванням КМІС, хоча здебільшого це може бути обумовлене тим, що у вересні у списку кандидатів не було Д. Разумкова. Хоча, навіть якщо порівнювати підтримку В. Зеленського зараз з підтримкою у травні (при більш порівнюваних списках), тоді простежується тенденція до її зниження. Причини такої динаміки можуть бути різними, і це потребує додаткових спеціалізованих досліджень. Утім, можна припускати про певне вичерпання потенціалу рішень РНБО (з точки зору утримання підтримки), і водночас негативний вплив окремих політичних подій („Вагнергейт“, Pandora Papers, відставка Д. Разумкова) разом з економічними питаннями (обговорення комунальних тарифів)», — зазначив у коментарі заступник виконавчого директора КМІС Антон Грушецький.

«При цьому, з травня зросла підтримка Д. Разумкова (хоча доцільно враховувати, що наразі була прикута достатня медійна увага до Д. Разумкова, що могло сприяти росту рейтингу, а надалі важливим є питання його медійної присутності). Підтримка П. Порошенка, Ю. Тимошенко, Ю. Бойка знаходиться на приблизно однаковому рівні, а підтримка І. Смешка дещо знизилася», — констатує Грушецький.

Всеукраїнське опитування «Соціально-політична ситуація в Україні» відбувалося з 15 по 18 жовтня 2021 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера по всій території України, за винятком тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також Автономної республіки Крим.

Загалом опитано 1200 респондентів, похибка не перевищує 3,2%.

Читайте також: Свіже опитування: які партії проходять до парламенту

Схожі новини