Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Володимир not Володимир-Волинський

  • 01.10.2021, 11:55
  • 691

У міськраді минулого місяця запланували прибрати із назви міста частку “Волинський”

Про те, що міськрада таки ухвалила рішення про перейменування написав у Фейсбук Володимир В`ятрович, поширивши відео голосування.

«Особисто я переконаний, що місто, яке одним з перших отримало Магдебурзьке право, засновником якого був рівноапостольний князь Володимир, має повернути собі ім’я, яке носило протягом багатьох століть і яке зафіксовано в літописах часів Київської Русі», — так заявив мер тепер уже Володимира, а не Володимира-Волинського.

«Завжди казав, що декомунізація — лише перший етап деколонізації. І добре, що вслід за позбавленням слідів комуністичного тоталітарного режиму на нашій мапі починається така сама відмова від російських колоніальних топонімів і повернення історичних назв. Тим паче назв, яким понад тисячу років», — заявив В’ятрович.

«Шановні мешканці древнього Володимира, перший крок за вами, ми підхопимо у Верховній Раді і підтримаємо ваше рішення про повернення до історії», — додав він.

Відповідно до проєкту рішення міської ради, невдовзі буде порушено клопотання перед Волинською обласною радою щодо внесення подання до Верховної Ради України про повернення місту Володимиру-Волинському історичної назви Володимир.

Міський голова Володимир-Волинського зазначив, що це питання має історичне значення для міста.

«На минулих вихідних проводив зустрічі з мешканцями у дворах багатоповерхівок, котрі абсолютно нормально ставляться до повернення історичної назви, особливо, враховуючи те, що це не принесе їм жодних юридичних клопотів», — зазначив міський голова.

До слова, місто Володимир, як і Київ, Чернігів і Переяслав є одним з найдавніших міст Київської Русі і, відповідно, України.

Перша згадка про місо в «Повісті минулих літ» датована 988 роком.

Читайте також: Раді рекомендували перейменувати дві області