Передплата 2024 «Добра кухня»

Монтаж системи опалення

  • 15.09.2021, 09:35
  • 751

Система опалення – це той базовий мінімум, який необхідний для комфортного проживання у будинку чи квартирі. Однак із усіма нюансами власники житла стикаються тільки на етапі будівництва нового будинку або модернізації застарілої системи обігріву. Адже необхідно визначитися із видом системи і приладами опалення, обрати генератор тепла та врахувати технічні тонкощі розрахунку і монтажу.

Види опалювальних систем і опалювальні прилади

Системи опалення мають декілька класифікацій — одна із них «за теплоносієм»:

Найпопулярніше опалення у Львові — радіаторне — це система труб та радіаторів, по яких циркулює вода, нагріта кількома видами генераторів тепла. Схема розводки труб залежить від технічних характеристик будівлі та ще низки факторів. Однак принцип роботи системи при цьому не змінюється. Як опалювальні прилади використовують сталеві, чавунні чи біметалеві батареї.

Останнім часом популярності набирає тепла підлога. Вона буває двох видів:

У великих двоповерхових будинках часто комбінують кілька опалювальних систем. Це допомагає досягти оптимального мікроклімату, вигідно обігрівати дім у міжсезоння та економити кошти на етапі облаштування системи. Річ у тому, що тепла підлога, особливо водяна — це труби та 10−15 см бетонної стяжки. Така конструкція має значну вагу і потребує будівництва міцних інженерних конструкції (надійного фундаменту та армопоясу перед перекриттям). Так, доволі часто на першому поверсі укладають теплу підлогу водяного чи електричного типу, а на другому встановлюють радіатори.

Різновиди генераторів тепла для системи опалення

У власників квартир вибір генераторів тепла досить обмежений. Це може бути газовий або електричний котел, повітряний тепловий насос чи монтаж електричної теплої підлоги.

Також функцію додаткового обігріву можуть виконувати: кондиціонери, керамічні панелі, інфрачервоні або масляні електричні обігрівачі, електричні конвектори, тепловентилятори.

Для приватного будинку вибір більший: крім газового чи електрокотла, електричної теплої підлоги, джерелом теплової енергії може бути:

Їх можна використовувати, як самостійні теплогенератори або комбінувати з іншими опалювальними приладами.

Вибір і монтаж системи опалення

Облаштування опалювальної системи потребує виконання низки послідовних кроків:

  1. Вибір оптимального джерела теплової енергії — одного або кількох (газового, твердопаливного чи електрокотла, теплового насоса).
  2. Добір системи однієї системи або комбінації із кількох, які задовольнятимуть теплопотреби будинку у повному обсязі.
  3. Проектування системи (підготовка технічної документації).
  4. Добір обладнання та монтаж.

На перший погляд здається, що все доволі просто. Однак без спеціальних навичок та вмінь розробити і встановити якісний обігрів вдається тільки деяким власникам житла. Тому більшість з них надають перевагу облаштування системи опалення кваліфікованими фахівцями компанії Теплософт.

Наші майстри під час вибору та монтажу опалювальних систем послуговуються такими принципами:

Ретельний розрахунок та індивідуальний проект опалення з урахуванням технічних характеристик будівлі, теплопотреб, цін на паливо та обладнання дозволяє розробити і встановити надійну і безпечну опалювальну систему, яка повністю забезпечуватиме теплом вашу оселю і економно працюватиме у будь-яких погодних умовах.

Схожі новини