Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Це нонсенс": в Інституті української мови прокоментували можливий перехід на латиницю

  • 14.09.2021, 12:55
  • 518

Фахівець роз’яснив, чи зможе латиниця витіснити кирилицю

Директор Інституту української мови Національної академії наук (НАН) України Павло Гриценко прокоментував можливий перехід на латиницю. Подібну ідею вчений вважає нонсенсом. Він пояснив, що заснованій на кирилиці українській писемності вже багато століть, а зміна її формату зруйнує традицію. Про це він сказав в ефірі телеканалу «Україна 24», передає 5 канал.

Гриценко нагадав, що кирилиця в нашій країні поширюється ще з Х століття.

Читайте також: Latynka: відмова від кирилиці зробить нас слабшими

Учений говорить: «Кирилиця в Україні існує, принаймні, спорадично, тобто частково, з IX століття. А з Х століття почалося масове поширення кириличної книги — а це те, через що утвердилася наша держава. Тому що через кириличну книгу київський князь посилав своїх губернаторів (тепер так кажуть, а тоді говорили посадники) в різні міста».

Гриценко також пояснив, чому Україні не можна змінювати кирилицю на латиницю.

«Це нонсенс. У нас є прекрасна традиція кирилична, у нас є створена величезна інформаційна база на кириличній основі. Київ був матір'ю містам (князівствам) руським, що він посилав туди книги й посилав грамотність. Тепер ми хочемо це все ліквідувати? І ніякої паралельності, всяка паралельність руйнує — руйнувати традицію не можна», — сказав експерт.

Читайте також: Секретар РНБО за «запровадження двох мов»: української та англійської

Схожі новини