Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чи захищають гриби від раку

  • 23.08.2021, 20:30
  • 1 315

У людей, які регулярно вживають гриби, нижчий ризик розвитку раку. У тих, хто щодня з'їдає 18 грамів грибів, ризик захворювання виявився на 45% нижче, ніж у тих, хто гриби не їсть

Відомо, що дієта відіграє важливу роль в профілактиці раку.

Перевага грибів в тому, що вони низькокалорійні і містять мало вуглеводів, солі і жиру, в них також немає холестерину. Крім того, в грибах є біоактивні сполуки, наприклад, фітохімічні речовини (фенольні кислоти, флавоноїди, каротиноїди і т.д.), харчові волокна, полісахариди, селен, вітаміни і антиоксиданти (ерготионеїн, глутатіон). Тому вони позитивно впливають на загальний стан здоров'я.

Раніше дослідження користі грибів для запобігання раку відбувалися неодноразово, але результати були неоднозначними: у одних випадках вони показали користь, а в інших — її відсутність.

Тому команда Джибріла Ба (Djibril Ba) медичного факультету Університету штату Пенсільванія вирішила об'єднати дані попередніх досліджень обсервацій, щоб вивчити зв'язок між споживанням грибів та ризиком розвитку всіх видів раку в різних частинах тіла.

З всесвітньої бази даних вони відібрали дослідження, зареєстровані в період з 1 січня 1966 року по 31 жовтня 2020 року, в яких вивчався зв'язок між споживанням грибів і раком. Зосередившись на обсервацій дослідженнях (під час яких порівнювалася кількість грибів, яку їли здорові і хворі на рак люди), вони розділили учасників на дві групи (в одній грибів їли більше, а в інший менше) і порівнювали їхні результати.

17 досліджень відповідали критеріям. З них 14 досліджень були в Азії, зокрема, три в Японії. З решти трьох два були в Європі і одне — в США.

У групі, в якій грибів вживали найбільше, ризик раку був нижчий на 34%.

Загальний аналіз даних 17 досліджень довів зв'язок між частим вживанням грибів і більш низьким ризиком розвитку раку. У порівнянні з групою з найменшим споживанням грибів, в групі з найбільшим споживанням ризик розвитку раку був на 34% нижчим.

Що стосується частин тіла, то статистично значущий зв'язок між ризиком розвитку раку і споживанням грибів був виявлено тільки для раку молочної залози. Загальний аналіз даних 10 досліджень зв'язку між раком грудей і споживанням грибів довів, що у жінок, які вживали найбільшу кількість грибів, ризик розвитку раку грудей був на 35% нижчим.

Аналіз ризику розвитку інших видів раку, крім молочної залози, заснований на даних 13 досліджень, виявив, що в групі з найбільшим споживанням грибів ризик розвитку цього захворювання був на 20% нижчим.

Одна з причин відсутності статистично значущого зниження ризику для окремих видів раку, крім раку молочної залози, за словами вчених, полягає в невеликій кількості досліджень, які є в базі даних.

Досліджень зв'язку з раком молочної залози було десять, а що стосується раку простати, то їх було тільки два; раку яєчників — два; раку шлунка — п'ять; раку печінки — два і колоректального раку — два.

Учені також використовували дані семи досліджень, щоб визначити, чи існує залежність «доза-відповідь» між споживанням грибів та ризиком розвитку раку, тобто знижується ризик розвитку раку зі збільшенням спожитої кількості грибів.

Результати довели наявність такої залежності, хоча вона і не була лінійною.

За підсумками розрахунків, заснованих на отриманих графіках, з'ясувалося, що щоденне вживання 18 грамів грибів може знизити ризик всіх видів раку на 45% в порівнянні з тим, якщо не вживати гриби взагалі.

18 грамів — це приблизно вага капелюшка гриба шиітаке середнього розміру. До речі, упаковка глив важить приблизно 100 грамів, тому 18 грамів — це та маса грибів, яку легко можна з'їдати щодня.

Читайте також: Стартує сезон грибів… І отруєнь ними

Схожі новини