Передплата 2024 ВЗ

У Червонограді ввели карантин через скаженого кота

  • 06.08.2021, 12:15
  • 760

Це перший за останні 10 років випадок сказу у тварин на території Червонограда

Після загибелі кота у Червонограді встановили діагноз «сказ».

Про це на своїй Facebook-сторінці повідомила керівниця Львівського обласного центру контролю і профілактики хворіб МОЗ Наталія Іванченко-Тімко.

Вона зазначила, що загрозливою зоною щодо сказу визначено селище Гірник з прилеглими до них польовими масивами, угіддями, пасовищами, урочищами. На території колишнього Сокальського району реєструвались випадки сказу у тварин у 2018 році — 2, у 2017 році — 1; у 2016 році — 8 випадків.

Своєю чергою «Нео радіо Червоноград» на своїй сторінці у Facebook повідомило, що цей випадок став предметом обговорення на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Львівській обласній раді.

Випадок сказу підтвердили у липні в кота з Межиріччя. Тварину лікували у Червонограді і лише після його загибелі встановили діагноз «сказ».

«Оголошено неблагополучними щодо сказу тварин території м. Червонограда, с. Межиріччя Червоноградської міської територіальної громади з прилеглими до них польовими масивами, угіддями, пасовищами та запровадити в них з 30 липня карантинні обмеження. Загрозливою зоною щодо сказу визначено селище Гірник з прилеглими до них польовими масивами, угіддями, пасовищами, урочищами тощо», — йдеться у повідомленні.

Для профілактики сказу необхідно регулярно вакцинувати свійських тварин, а у випадку реєстрації випадку захворювання на території проживання — щеплення є обов’язковим. Для цього слід звернутись до Червоноградської дільниці ветеринарної медицини за номер телефону: 3−95−90.

Довідка:

Джерелом та резервуаром збудника сказу є усі теплокровні тварини, з яких найбільш небезпечні для інфікування людини м'ясоїдні (дикі та домашні). Людина може інфікуватися збудником сказу від хворої на сказ тварини через: укус; подряпину та мікроушкодження шкіри; потрапляння контамінованої збудником сказу слини на слизові оболонки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки. В Україні головним джерелом збудника сказу у дикій природі є червоні лиси, збудник сказу виявлявся також у кажанів. У разі укусу людини показані введення антирабічної вакцини. Таких щеплень має бути шість за призначення вакцини Індіраб: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й, 30-й і 90-й дні, або по іншій схемі при застосуванні іншої вакцини. Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96−99% випадків.

Вона ефективна у разі початку курсу не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи ослинення. Утім, курс імунізації призначають навіть через кілька місяців після контакту із хворою або ж підозрілою на сказ твариною. Антитіла у людини з’являються тільки на 12−14-й день, а максимальні їхні рівні досягаються лише через 30−40 днів. Імунітет стає дієвим приблизно через два тижні після закінчення курсу вакцинації та залишається таким упродовж року.

Читайте також: США заборонили ввозити собак з України

Схожі новини