Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Програна битва, але не війна": Вітренко розповів, як можна зупинити "Потік-2"

  • 01.08.2021, 12:50
  • 668

Україна продовжує працювати над тим, щоб «Північний потік-2» не запрацював навіть після завершення його будівництва

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив голова правління компанії «Нафтогаз» Юрій Вітренко.

«Програна битва, але не програна війна. І наша «війна» проти «Північного потоку-2» триває.

Програна битва — це безпосередньо будівництво «Північного потоку-2″. На жаль, це будівництво відновили у січні цього року. І, на жаль, воно найближчим часом буде закінчене», — констатував Вітренко.

Водночас українська сторона бореться за те, щоб цей газогін не запрацював. Задля цього необхідно унеможливити його комерційну експлуатацію.

«Бо для України важливо не те, щоб, умовно кажучи, є ця труба чи немає, а важливо, щоб по ній не йшов газ в обхід України. І нам потрібно зробити так, щоб цей газ через цю трубу не йшов», — пояснив він.

Читайте також: «Північний потік-2» ще не добудовано. А Путін вже ставить умови Україні

За словами Вітренка, Київ працює над тим, щоб газогін не встигли сертифікувати. Це можливо, якщо довести, що компанія-оператор труби контролюється російським «Газпромом» і президентом Росії Володимиром Путіним. Європейське законодавство забороняє одній особі чи групі осіб контролювати і видобуток, і транспортування газу.

«І це записано навіть у цій спільній заяві США і Німеччини. Вони кажуть, що зроблять все для того, щоб європейське законодавство, зокрема Третій енергопакет, був застосований і щодо букви закону, і щодо духу закону», — додав держслужбовець.

Нагадаємо, 10 червня компанія-оператор газопроводу Nord Stream 2 AG заявила про завершення будівництва морської частини першої нитки цього газогону. Це означає, що його можуть запустити в експлуатацію вже незабаром.

Схожі новини