Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ізраїль роками стежив за десятками посадовців у світі: відомі імена

  • 22.07.2021, 19:30
  • 623

Серед 50 тисяч телефонних номерів, які відстежувалися через ізраїльську програму Pegasus, були виявлені телефони трьох президентів, десяти прем’єр-міністрів і одного короля

Про це йдеться у матеріалі світових ЗМІ.

За даними видань, стеження здійснювали за чинним президентом Франції Емманюелем Макроном, президентом Іраку Бархамом Салеха і ПАР Сиріл Рамафосой. Серед тих, хто наразі займає посаду прем’єр-міністра, відстежували телефони Імран Хана з Пакистану, Мостафи Мадбулі з Єгипту і Саад-Еддін Ель Османі з Марокко.

У списки журналістів потрапив і король Марокко Мохаммед VI.

Видання також оприлюднили імена колишніх глав урядів, яких прослуховували під час їхнього перебування при владі: Ахмед Обейд бін Дагрей з Ємену, Саад Харірі з Лівану, Рухакана Ругунда з Уганди, Едуар Філіп з Франції, Бакітжан Сагінтаев з Казахстану, Нуреддін біду з Алжиру та експрем’єр Бельгії й чинний глава Євроради Шарль Мішель.

Проте журналістам вдалося самостійно перевірити лише п’ять номерів вказаних політиків, інші телефони підтвердили їхні колеги з інших видань.

Зазначено, що жоден з фігурантів списку не надавав свої пристрої журналістам The Washington Post та 16 іншим новинним організаціям, які вивчали список телефонних номерів, для перевірки. Це означає, що криміналістичне тестування, яке могло виявити зараження шпигунським програмним забезпеченням NSO, Pegasus, було неможливим.

Також не вдалося визначити, чи намагався хтось із клієнтів NSO Group встановити Pegasus на телефони політиків зазначених у списку.

Між тим, у самій NSO Group заперечують причетність компанії до якихось зловживань. Розробники говорять, що відстежують використання Pegasus і блокують доступ до системи для будь-якого клієнта, який зловживає ПО. Окрім цього, в компанії наголошують, що клієнти, а не NSO Group, несуть відповідальність за використання Pegasus.

Читайте також: Ізраїль розпочинає тестувати таблетки від коронавірусу

Схожі новини