Передплата 2024 «Добрий господар»

Дві вакцини, які найбільш ефективні від штаму "Дельта"

  • 22.07.2021, 18:15
  • 1 214

Дві дози вакцин Pfizer та Astra Zeneca засвідчили схожу ефективність у боротьбі з штамом “Дельта”з тією, яку вони раніше проявляли проти штаму “Альфа”

Видання New England Journal of Medicine пише про те, що ефективність вакцини Pfizer (BNT162b2) від нового штаму «Дельта» після повного курсу імунізації із двох доз препарату становить 88,0%, у той час, як дві дози цього препарату захищали від штаму «Альфа» на 93,7%.

Водночас, згідно з дослідженням, дві дози вакцини Astra Zeneca (ChAdOx1 nCoV-19) захищають від штаму «Дельта» на 67,0% у порівнянні з 74,5% захисту від попередньо розповсюдженого штаму «Альфа» .

«Ми помітили лише незначні розбіжності в ефективності вакцин щодо варіанту „Дельта“ у порівнянні з варіантом „Альфа“ після отримання двох доз вакцин», — зазначили вчені.

Вони додали, що різниця є більшою у тому, що стосується боротьби вакцин зі штамом «Дельта» після введення лише однієї дози кожного з препаратів.

Так, одна доза вакцини Pfizer виявилася ефективною від цього штаму лише на 36%, а одна доза препарату Astra Zeneca мала ефективність 30%.

«Наше дослідження щодо послабленої ефективності після першої дози підтвердить намагання щодо максимального дводозного введення вакцини серед вразливих груп населення через циркуляцію штаму «Дельта» , — резюмували автори.

Читайте також: Чому в Україні не працює третина центрів вакцинації

Схожі новини