Передплата 2024 «Добрий господар»

Путін вкотре спробував обґрунтувати "єдність росіян та українців"

  • 12.07.2021, 19:55
  • 878

Володимир Путін написав статтю "Про історичну єдність росіян та українців": каже - українські території нарізані більшовиками, а міфічні бандерівці хотіли заживо палити людей у Донецьку, Луганську та Криму

Відповідну статтю президента РФ опублікували на сайті Кремля російською та українською (з помилками) мовами.

Так, щоб пояснити «єдність» українців та росіян, Путін намагається апелювати до історії. Він згадує Київську Русь, Велике Князівство Литовське та інші епохи української історії, намагаючись нівелювати будь-які прагнення українців до незалежності.

Передусім він не згадав про Галицько-Волинське князівство, а зробив акцент, як і в радянській пропаганді, на діяльності Богдана Хмельницького і його «об'єднанні з Московією».

Путін вважає, що російська імперія ХІХ ст. сприяла формуванню «малоросійської культурної ідентичності». Миколу Гоголя він ділити між народами не бажає, але водночас пише про «історичні кордони 1922 року», які необхідно було б повернути.

Торкнувся російський президент й економіки.

За його словами, «в Києві використовують свою „політичну арифметику“, але у 1991 — 2013 роках лише за рахунок низьких цін на газ Україна заощадила для свого бюджету понад 82 млрд. доларів, а сьогодні буквально „чіпляється“ за 1,5 млрд. доларів російських платежів за транзит нашого газу до Європи».

Читайте також: Путін хоче «скасувати» українців і Україну

«Навіть широка автономія Української Православної Церкви при збереженні духовної єдності з Московським Патріархатом їх категорично не влаштовує. Цей зримий, багатовіковий символ нашої спорідненості їм треба за будь-яку ціну розрушити (орфографія оригіналу, — ред.)», — заявив у статті Володимир Путін.

Водночас він розповідає про «проєкт анти-Росія».

«Усі хитрощі, пов’язані з проєктом «анти-Росія», нам зрозумілі. І ми ніколи не допустимо, щоб наші історичні території і близьких для нас людей, які мешкають там, використовували проти Росії.

А тим, хто спробує це зробити, хочу сказати, що в такий спосіб вони зруйнують свою країну", — йдеться в статті.

Схожі новини