Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Про «шталаг» на Цитаделі розповідатимуть туристам

Львівська мерія і громадська організація “Центр міської історії Центрально-Східної Європи” реалізують проєкт “Топографія полону: історія шталагу №328 на Цитаделі”

Так виглядає колишній “шталаг” на Цитаделі з висоти пташиного польоту.
Так виглядає колишній “шталаг” на Цитаделі з висоти пташиного польоту.

Це фахове історичне дослідження та онлайн-карта, а з осені місцеві гіди поведуть на Цитадель екскурсійні групи, щоб розповісти про нацистський концтабір часів Другої світової війни.

На реалізацію проєкту щодо «шталагу № 328» виконавчий комітет Львівської міської ради надав понад 70 тисяч гривень. Як розпо­вів «ВЗ» керівник проєктів цифрової історії ГО «Центр міської історії Центрально-Схід­ної Європи» Тарас Назарук (координатор проєкту), науковці детальніше дослідять про­стір Цитаделі у контексті Другої світової війни, а саме періоду, коли комплекс був табором для радянських військових.

«Саме історія про ув’язнення полонених, на мій погляд, мало досліджена, — вважає Та­рас Назарук. — Спільно з провідними історика­ми намагаємося дізнатися більше інформації про цей простір для детальнішого розумін­ня: як функціонував табір, у яких саме примі­щеннях він був, що збереглося до наших днів, а що було знищено. Також фотографуємо про­стір, який сьогодні хаотичний і неупорядко­ваний. Будівлі мають різних власників та різ­ні функціональні призначення. На основі карт, зйомок із висоти та документів спробуємо ре­конструювати простір „шталагу“. Крім того, хочемо детальніше дослідити інформацію про самих полонених табору. Дізнаємося їхні іме­на, звідки походять, яка їхня подальша доля».

Дослідницькі матеріали про «шталаг» на Цитаделі, каже Тарас Назарук, опублікують на онлайн-карті Львова (онлайн-енциклопе­дія про історію міста). «Плануємо співпрацю з львівськими екскурсоводами, які на базі на­ших досліджень про „шталаг“ підготують екс­курсійні тури на Цитадель, — зауважив пан Та­рас. — Мета екскурсій — розповісти туристам, яким колись був цей простір і як він змінився до наших днів».

А тим часом…

У Львові вперше оприлюднили списки осіб, які можуть бути причетними до масо­вих розстрілів у західноукраїнських тюрмах (на Замарстинівській, на Лонцького, у «Бри­гідках» у Львові та у в’язниці в Золочеві). Це дані станом на березень 1941 року, коли до масових розстрілів у тюрмах залишалося три місяці. Опубліковано понад 400 імен людей, причетних до репресій проти галичан. «Фа­хівці тривалий час працювали з архівами ра­дянських спецслужб, і одним з результатів пошуків став список справ тюремного відді­лення НКВС Львівської області, віднайдений у Львівській філії архіву МВС», — розповів ор­ганізатор проєкту Віталій Ляска.

З досьє «ВЗ»

«Шталаг № 328» — створений німець­ким військовим командуванням табір для радянських військовополонених (піз­ніше для військовополонених і в’язнів з інших країн), що існував у 1941−1944 ро­ках. Це місце смерті близько 140 тисяч військовополонених.

Схожі новини