Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Путін і Лукашенко - у списку “ворогів свободи преси”

  • 05.07.2021, 17:15
  • 651

До нового списку “ворогів свободи преси” традиційно увійшли президент Росії Володимир Путін і самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко

Організація «Репортери без кордонів» опублікувала прізвища світових лідерів, які становлять загрозу свободі слова у засобах масової інформації.

Деякі з фігурантів присутні в списку вже понад два десятиліття. Путін та Лукашенко належать до таких президентів.

З моменту вступу Володимира Путіна на посаду президента РФ щонайменше 37 репортерів були вбиті за свою роботу.

Майже жоден із цих злочинів не розкрито.

Ситуація для незалежних співробітників ЗМІ в РФ цього року значно погіршилася після протестів на підтримку опозиціонера Олексія Навального і за кілька місяців до виборів до російської Держдуми 19 вересня. Вони наражаються на ризик бути оголошеними «іноземними агентами».

Кілька новинних порталів, які критикують Кремль, останніми тижнями були змушені призупинити роботу або боротися за фінансове виживання.

Говорячи про Білорусь, в RSF констатують, що Олександр Лукашенко жорстоко придушує там будь-«вільне поширення інформації».

З початку протестів проти його правління минулого літа були затримані «більше 500 журналістів, деякі з них зазнали жорстокого поводження у в’язниці», підкреслюють співробітники «Репортерів без кордонів». 25 співробітників білоруських ЗМІ досі залишаються під вартою.

Щодо ситуації в Європі, RSF зазначає, що «ворог свободи преси» перебуває при владі в одній з країн Євросоюзу. З моменту вступу на посаду прем’єра Угорщини Віктор Орбан і правляча «ФІДЕС — Угорський громадянський союз» поступово поставили під контроль національні ЗМІ.

Після закриття кількох видань матеріали з критикою уряду і розслідування тепер публікують обмежено і в невеликих онлайн-ЗМІ. Крім того, проурядові засоби масової інформації неодноразово оприлюднювали «чорні списки» небажаних владі журналістів.

Читайте також: Лукашенко наказав закрити кордон з Україною

Схожі новини