Передплата 2024 ВЗ

До Сонця прямує величезна комета: чи загрожує це Землі

  • 01.07.2021, 20:15
  • 9 131

Комета Бернардінеллі-Бернштейна, ширина якої становить від 100 до 200 км наблизиться до Сонця до 2031 року

Фото умовне
Фото умовне

Про це свідчать дані Dark Energy Survey.

Комета може стати найбільшою в Хмарі Оорта, з тих, що коли-небудь виявляли вчені.

Окрім цього, це перша комета, що наближається до Сонця і це перше світило, виявлене на такій великій відстані, передає sci-news.com.

Комету Бернардінеллі-Бернштейна названо на честь двох астрономів з Пенсільванського університету, Педро Бернардінеллі та професора Гері Бернштейна. Саме вони помітили небесне тіло на архівних знімках проєкту Dark Energy Survey — астрономічного огляду у видимій і ближній інфрачервоній ділянці спектра, який вивчає динаміки розширення Всесвіту і зростання його великомасштабної структури.

Комета, також знана як C / 2014 UN271, має діаметр 100−200 км, що приблизно в 10 разів перевищує діаметр більшості комет Сонячної системи. Її подорож розпочалася на відстані більш як 40 000 астрономічних одиниць від Сонця. Для порівняння, Плутон розташований в 39-ти астрономічних одиницях від Сонця, зазначено у дослідженні. Це означає, що комета з’явилася в Хмарі Оорта, викинутому в ранню історію Сонячної системи.

Тепер вона набагато ближча до Сонця — станом на червень 2021 року перебуває на відстані 20 а.о. від сонця.

«Ми маємо привілей відкрити, можливо, найбільшу комету з коли-небудь побачених — або, принаймні, більшу, ніж будь-яка добре вивчена комета — і ми побачили її досить рано, щоб можна було спостерігати, як вона еволюціонує в міру того, як наближається і нагрівається», — зазначив професор Бернштейн.

Орбіта комети перпендикулярна площині Сонячної системи, і вона досягне своєї найближчої точки до Сонця у 2031 році, коли буде на відстані приблизно 11 астрономічних одиниць.

Попри такий великий розмір комети, вчені прогнозують, що для того, аби спостерігати за рухом об’єкту, знадобиться великий аматорський телескоп, навіть з максимальною яскравістю.

Читайте також: Магнітні бурі у липні: календар небезпечних дат

Схожі новини