Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Львівщині викрили потужну нарколабораторію

  • 30.06.2021, 17:55
  • 947

Правоохоронці затримали 16 учасників наркоугруповання, які збували один із найнебезпечніших наркотичних засобів – карфентаніл. Місячний дохід зловмисників становив близько 5 млн. грн.

Про це повідомляє поліція Львівщини.

Нарколабораторію з виробництва метадону та одного із найнебезпечніших наркотичних засобів — карфентаніл — фігуранти облаштували у Львівській області. Канали збуту небезпечних речовин вони налагодили як на території України, так і за кордоном: у країнах Євросоюзу, Білорусі, Молдові та Росії.

Аби встановити всіх учасників злочинного угруповання, оперативникам знадобилося майже півроку. За цей час правоохоронці встановили весь ланцюг: від наркодилерів до організатора, місця розташування нарколабораторії, каналів постачання компонентів та збуту психотропів.

Встановлено, що організатор — 36-річний мешканець Львівської області, який залучив як «бізнес-партнерів» двох товаришів. Загалом до виготовлення та збуту наркотиків залучили понад 30 осіб — переважно місцевих жителів. Кожен відповідав за свій напрямок роботи: постачання компонентів для лабораторії, виробництво та збут психотропів, функціонування Інтернет-магазину, приймання замовлень, фасування тощо.

Лабораторія з виготовлення та синтезу карфентанілу та метадону розташувалася на території однієї із приватних садиб у Львівській області. Аби розширити «асортимент товару», лідери угруповання налагодили постачання прекурсорів та інших наркотичних засобів із-за кордону.

Аби приховати злочинну діяльність, перевізники — місцеві жителі та іноземці, розфасовували «товар» у різні побутові предмети та розміщували його у «схованках» автомобілів, які постійно змінювали. Після успішно проведеної «операції» транспортні засоби продавали.

Читайте також: «Хімік», який виготовляв наркотик у ветуніверситеті, знову працює

Основна частина коштів, отриманих від збуту наркотиків, витрачалася на придбання компонентів, нарощування потужностей нарколабораторії, підбір осіб для контрабандного переміщення наркотиків та їхню оплату. Решту — легалізували шляхом інвестування у легальний бізнес, зокрема у розвиток фермерського господарства та туристичної бази лідера угруповання.

За попередніми даними правоохоронців, від кримінального бізнесу учасники угруповання отримували понад 5 млн. грн. «прибутку» щомісяця.

Вчора, 29 червня, після контрольної закупки кілограма карфентанілу, правоохоронці провели поліцейську спецоперацію, у якій було залучено понад 350 правоохоронців. Відтак поліція затримала організатора та 15 найактивніших учасників угруповання.

Крім того, провели одночасно 46 санкціонованих обшуків за місцями проживання фігурантів, розташування нарколабораторії, гаражних приміщень і транспортних засобах, які використовують фігуранти.

Вилучили понад 60 кг. різних наркотичних засобів, зокрема понад 20 кг. карфентанілу (із одного кілограма чистої речовини можна зробити 100 кг. готового до вживання наркотику).Також вилучено лабораторне обладнання та 250 л. рідких компонентів для виготовлення небезпечних речовин.

Це — найбільша в історії одинична партія карфентанілу, яку вилучили в Україні. Її вартість за цінами «чорного ринку» становить близько 110 млн. грн.

Вилучені наркотичні засоби скерували на експертизу. Усім затриманим, серед яких — чотири іноземці, повідомлено про підозру. Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Водночас вирішують питання щодо накладення арешту на 16 будинків, 15 автомобілів, 13 квартир, два гаражі, фермерське господарство та базу відпочинку, які фігуранти придбали за гроші, здобуті злочинним шляхом.

Схожі новини