Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Посол України звинуватив німців у перекручуванні історії

  • 17.06.2021, 11:15
  • 805

Посол України у Німеччині Андрій Мельник бойкотуватиме пам’ятну виставку, присвячену Другій світовій війні, яку відкриє президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр

Про це повідомляє Zaxid.net.

Причиною бойкоту став той факт, що в назві музею, де відбуватиметься пам’ятний захід, згадано лише Росію, а не Радянський Союз загалом, до складу якого входила й Україна. Водночас канцелярія президента Німеччини вважає, що український посол Андрій Мельник робить погану послугу своїй країні та українсько-німецьким відносинам загалом.

Штайнмаєр 18 червня відкриє в німецько-російському музеї «Берлін-Карлсгорст» виставку «Виміри злочину. Радянські військовополонені у Другій світовій війні», а також виступить із промовою. Мельник заявив, що бойкотує пам'ятний захід, оскільки він відбувається у музеї, у назві якого міститься згадка лише про Росію.

«Це образливо з погляду українців, дуже плачевно і водночас дивно», — написав посол у листі до директора музею, 17 червня, «Німецька хвиля».

Посол розкритикував той факт, що постійна виставка в музеї присвячена війні між нацистською Німеччиною та Радянським Союзом, однак музей досі згадує у своїй назві лише Росію, а не всі інші радянські республіки, такі як Україна та Білорусь, які зазнали мільйонів жертв у Другій світовій війні.

«Таким чином, СРСР де-факто прирівнюється до Росії, що є викривленням історії, яке слід жорстко відкинути», — написав Мельник.

Читайте також: Україні слід подумати про повернення ядерного статусу, — Мельник

У середу, 16 червня, канцелярія президента Німеччини повідомила, що рішення українського посла не брати участь у заході разом зі Штайнмаєром викликає жаль та суперечить переконанню президента, «що пам'ять про цю війну повинна мати об’єднувальний ефект понад усіма розбіжностями та конфліктами».

Також у повідомленні канцелярії Штайнмаєр наголошує, що загальний удар посла проти німецької політики пам'яті є неприйнятним.

«Цим загальним звинуваченням він робить погану послугу виправданим інтересам своєї країни, а також німецько-українським відносинам», — зазначили в адміністрації німецького президента.

Схожі новини