Передплата 2024 «Добра кухня»

Дорога розвалилася, «як шмат вафлі»

Після сильних дощів обвалилося півтора метра шляху Бориня-Боберка. Попереду – нові дощі...

На Львівщині знову «абзац» із дорожньою інфраструктурою! У вівторок, 1 червня, обвалилося приблизно півтора метра дороги Бориня — Боберка, у селі Нижня Яблунька. Про це повідомив на своїй сторінці у ФБ депутат Самбірської райради Роман Думич.

Ще з ранньої весни було зрозуміло, що ця частина дороги має обвалитися. Фото з відкритих джерел
Ще з ранньої весни було зрозуміло, що ця частина дороги має обвалитися. Фото з відкритих джерел

Дорога обвалилася під час останніх дощів. «З суботи синоптики зно­ву прогнозують дощовий тиж­день, а це знову зсув останніх кількох метрів та повна ізо­ляція мешканців трьох сіл: В. Яблунька, Шандровець, Бо­берка. А це близько 7 тисяч населення, — написав Роман Думич. — Велика загроза, що в ці села не проїдуть екстре­ні медична та пожежна служ­би, громадський транспорт, не доставлять товарів першої необхідності. Адже це єдиний шлях, і об’їзду організувати не­має можливості».

Депутат опублікував також фото дороги, якою вона була ранньої весни — вже тоді було видно, що дорога зсуваєть­ся. До речі, минулого року там проводили капітальний ре­монт! Тоді відремонтували 5 кі­лометрів із запланованих 10 км цього шляху. Дорога Бориня-Боберка є частиною «Малого карпатського кола», загальна її протяжність — 30 кілометрів. Ця дорога вестиме до май­бутнього пропускного пункту «Боберка-Смольник». Загаль­на вартість ремонтних робіт — близько 420 млн гривень.

На подію відреагував на­родний депутат від «ЄС» Олег Синютка: «Пане Зеленський, два запитання: коли вас чека­ти у Нижній Яблуньці? Семи ти­сячам людей, які після перших дощів будуть відрізаними від всіх і всього, їм коли речі для переїзду на Zeдачу збирати? „Велике крадівництво“ просто прекрасне у своєму цинізмі. Зробити торік дорогу поспіхом та й так, що вона розвалилась, як шмат вафлі».

У Львівській ОДА «вину по­клали» на «складну геологіч­ну структуру ґрунту». І запев­нили, що підрядник — турецька фірма «Онур» — усуне усі недо­ліки власним коштом. «Доро­гу Бориня — Боберка почали ремонтувати торік, відремон­тували 4 кілометри у вирів­нюючому шарі, — пояснив за­ступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко. — У зв’язку зі складною геологічною струк­турою ґрунту роботи зупинили, аби відкоригувати проєкт у час­тині водовідведення. Там гір­ська частина території, де після зими збирається багато води, і необхідно вирішити питання водовідведення. Під час робо­чої наради буде напрацьовано графік виконання робіт з лікві­дації пошкодженого дорожньо­го полотна та продовження ре­монтних робіт. Об’єкт не зданий в експлуатацію, відтак усі недо­ліки підрядник усуне за власні кошти». За словами Юрія Буч­ка, на цейрік на ремонт дороги передбачили 50 млн гривень. А крім того, планують залучити додаткові кошти в межах про­єкту «Мале карпатське коло».

Схожі новини