Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пообіцяла компенсацію. Німеччина попросила вибачення за геноцид племен у Намібії

  • 28.05.2021, 18:55
  • 660

Влада Німеччини визнала свою причетність до геноциду десятків тисяч представників народів гереро та нама в Намібії у часи, коли країну контролювали німецькі колоніальні війська

Про це розповідає BBC.

Намібія — країна на півдні Африки, на захід від ПАР, її населення становить 2,5 млн людей.

Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас повідомив про офіційне визнання геноциду у п'ятницю, 28 травня.

«Ми просимо вибачення перед Намібією та нащадками жертв геноциду», — сказав він.

Міністр додав, що Німеччина «на знак визнання величезних страждань», підтримає розвиток країни через програму вартістю понад 1,3 мільярда доларів.

Ця сума виплачуватиметься упродовж наступних 30 років. Її спрямують на фінансування інфраструктурних проєктів, а також на систему охорони здоров'я Намібії.

Як стався геноцид?

З 1884 по 1915 рік Намібія була німецькою колонією. Після повстання народів гереро і нама німецькі колоніальні війська у період між 1904 і 1907 роком вбили, за оцінками експертів, кілька десятків тисяч їхніх представників.

Перемовини про визнання цих подій геноцидом Намібія та Німеччина вели з 2015 року.

Міністр закордонних справ Німеччини каже, що до переговорного процесу були залучені представники спільнот гереро і нама.

«Тепер ми офіційно будемо називати ці події тим, чим вони є насправді — геноцидом», — сказав Хайко Маас.

Водночас Векуї Рукоро, верховний вождь гереро, який раніше намагався подати позов проти Німеччини в американському суді, каже, що нової угоди недостатньо, аби покрити «непоправну шкоду», яку його народу завдали німецькі колоніальні війська.

На його думку, чинна влада Намібії, погодившись на такі умови з боку Німеччини, «продала» інтереси країни.

Франція і геноцид в Руанді

У четвер, 27 травня, президент Франції Емманюель Макрон під час візиту до Руанди заявив, що Франція частково відповідальна за геноцид 1994 року в цій країні.

Водночас Макрон запевнив, що Франція все ж не була співучасницею тих подій.

«Франція має свою частку відповідальності за те, що не змогла запобігти трагедії, в якої є ім'я — геноцид. Я визнаю нашу відповідальність і сподіваюся, що ті, хто пережив цю трагедію, зможуть нас пробачити», — сказав Макрон.

За його словами, французька влада «не почула застережень і занадто довго мовчала, коли факти вже були оприлюднені». Однак Париж не був учасником тих трагічних подій, наполіг Макрон.

Читайте також: У парламенті Хорватії Голодомор вперше визнали геноцидом українського народу

У 1994 році внаслідок дій уряду Руанди, який прийшов до влади під час військового перевороту і складався з представників етнічної більшості країни — народності хуту, було знищено сотні тисяч представників етнічної меншості — народності тутсі.

Францію, яка підтримувала тодішнього президента Руанди, звинувачують в тому, що вона знала про підготовку геноциду, але не зробила нічого, аби йому запобігти.

Схожі новини