Передплата 2024 ВЗ

Росія випробовує в Арктиці новітню зброю, - CNN

  • 06.04.2021, 09:15
  • 703

Росія розмістила в Арктиці безпрецедентну кількість озброєння та випробовує новітню зброю, яка може загрожувати США

Про це повідомляє CNN.

Відповідну інформацію підтверджують супутникові знімки компанії космічних технологій Maxar.

Вони дають підстави стверджувати про постійне та значне нарощування російських військових баз та техніки на арктичному узбережжі країни, а також обладнання підземних сховищ для високотехнологічної зброї.

Зокрема, Москва розмістила на Півночі бомбардувальники та реактивні літаки Міг-31, а також нові радіолокаційні системи біля узбережжя Аляски.

Також ведеться робота щодо укріплення аеродромів.

Експерти з питань зброї та західні посадовці висловили особливу стурбованість з приводу російської «суперзброї» — торпеди «Посейдон 2М39». За їхніми словами, розробка цього озброєння просувається дуже швидко, а подальші випробування, як кажуть в Росії, заплановані вже на цей рік.

Торпеда може рухатись біля прибережної зони, зокрема, і на американському морському дні. Якщо використати торпеду за призначенням, то радіоактивні хвилі, що викликають цунамі, зроблять смуги американського узбережжя непридатними для життя протягом багатьох років.

Американські чиновники висловили занепокоєння тим, що російські сили можуть бути використані для встановлення фактичного контролю над районами Арктики, особливо тих, де невдовзі не стане льоду через кліматичні зміни.

«Росія реконструює аеродроми та радіолокаційні установки радянських часів, будує нові порти та пошуково-рятувальні центри, а також створює свій флот криголамів із ядерними та звичайними двигунами», — заявив представник Пентагону підполковник Томас Кемпбелл.

Читайте також: Міністр оборони Великобританії попередив про загрозу нової світової війни

Нагадаємо, 30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак у Верховній Раді заявив, що Росія під виглядом підготовки до військових навчань «Запад 2021» стягує війська до кордону з Україною: у Брянській і Воронезькій області РФ та в окупований Крим.

За його словами, уздовж російсько-українського кордону та на окупованих територіях Донбасу і Криму перебувають 28 батальйонних тактичних груп РФ.

Схожі новини