Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Путін - убивця": РФ відкликала свого посла з Вашингтона після заяви Байдена

  • 18.03.2021, 11:55
  • 591

Посла Росії у США Анатолія Антонова запросили в Москву на консультації для аналізу російсько-американських відносин

Про це повідомляє BBC.

«Посол Росії у Вашингтоні Анатолій Антонов запрошений в Москву на консультації, які проводяться з метою проаналізувати, що робити та куди рухатися в контексті відносин з США», — повідомила офіційна представниця МЗС Марія Захарова.

Москва зацікавлена в тому, щоб не допустити «незворотної деградації» відносин з Вашингтоном, зазначила Захарова.

«Для нас головне — визначити, якими можуть бути шляхи виправлення російсько-американських зв'язків, які перебувають у непростому становищі і які Вашингтон завів в останні роки, по суті, в глухий кут. Ми зацікавлені в тому, щоб не допустити їхньої незворотної деградації, якщо американці усвідомлюють пов'язані з цим ризики», — заявила вона.

Відкликання посла сталося в той же день, коли президент США Джо Байден в інтерв'ю телеканалу ABC заявив, що Росії доведеться відповісти за спроби втручання в американські вибори. Він також ствердно відповів на питання журналіста про те, чи вважає він вбивцею російського президента Володимира Путіна.

Читайте також: Американська розвідка знайшла докази втручання Росії у вибори США

Міністерство торгівлі США в середу, 17 березня, оголосило про нові обмеження в торгівлі з Росією. Вони стосуються експорту та реекспорту в Росію обладнання, технологій та програмного забезпечення, пов'язаних з національною безпекою. Нові торгові обмеження почнуть діяти з 18 березня.

Росію звинувачують в застосуванні хімічної зброї проти власних громадян — Олексія Навального і Юлії та Сергія Скрипалів, а також у спробі втручання в американські вибори 2020 року.

У вівторок опубліковано розсекречений звіт Національної розвідки США, з якого випливає, що Росія та Іран намагалися вплинути на результат президентських виборів 2020 року, однак жодна іноземна держава не намагалася підтасувати голоси, підробити бюлетені або внести зміни в результати. Російське посольство у Вашингтоні вважає ці звинувачення безпідставними.

Російський ринок акцій, а також рубль впали після заяв Байдена і дій його адміністрації. Курс долара виріс на 1,13 рубля — до 73,98 рубля, курс євро — на 1,33 рубля, до 88,08 рубля, випливає з даних Московської біржі.

У Кремлі назвали безпідставною і бездоказовою доповідь розвідки США про Росію. «Ми не згодні з висновками цієї доповіді щодо нашої країни. Росія не втручалася і в попередні вибори, і в згадані вибори в цій доповіді у 2020 році. Росія не має жодного відношення до якихось кампаній проти будь-кого з кандидатів. Саме тому цю доповідь ми вважаємо хибною. Вона абсолютно безпідставна і бездоказова», — сказав речник президента Дмитро Пєсков журналістам.

«Сьогоднішня заява Байдена перебуває поза здоровим глуздом. Так не може поводитися керівник країни, яка претендує на роль носія моралі та демократичних принципів. Говорити так про нашого очільника держави нікому не дозволено», — написав у своєму телеграм-каналі голова Держдуми В'ячеслав Володін.

Читайте також: Байден назвав Путіна вбивцею і пообіцяв, що той «заплатить» за свої вчинки

«Байден своєю заявою образив громадян нашої країни. Це істерика від безсилля. Путін — наш президент, нападки на нього — це нападки на нашу країну!» — додав він.

«Верхом політичного хамства і маргінальності» назвав заяву Байдена очільник комітету Держдуми з інформаційної політики Олександр Хінштейн.

«Навіть у найгостріші періоди холодної війни ніхто із західних лідерів не дозволяв собі падати до рівня лайливої риторики», — написав Хінштейн у своєму телеграм-каналі.

Схожі новини