Передплата 2024 «Добра кухня»

Через ляпи у законі українці можуть втратити виплати за лікарняні

  • 10.03.2021, 18:38
  • 3 217

З 1 липня 2021 року роботодавці зможуть не платити за лікарняні підлеглих через помилки в ухваленому законі «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я»

Про це пише у Facebook народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність», голова комітету з питань інтеграції України до Євросоюзу Іванна Климпуш-Цинцадзе. Депутати від «ЄС» ініціюють зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (№ 5187) щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності, яким відновлюється виплата лікарняних коштів.

Ініціативу підтримали та стали співавторами проєкту депутати практично з усіх фракцій — написала Климпуш-Цинцадзе.

«У цьому скликанні парламенту часто почуваєшся вчителькою молодших класів, яка мусить брати додому зошити на перевірку і потім на пальцях пояснювати першачкам, що не так. Цього разу „першачки“ проголосували поправку до закону про загальнообов’язкове державне соцстрахування, якою позбавляють українців лікарняних», — зазначила депутатка.

«Хтось думав, що для писання законів вистачить Трускавця і комп’ютера. Аж ні», — зауважила вона.

«Кожне слово в законі — пряме керівництво до дії. Тому якщо законодавець каже, що допомогу з тимчасової непрацездатності платитимуть „на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві“, то це значить, що під час самої хвороби можна не платити», — пояснила Іванна Климпуш-Цинцадзе суть внесених змін.

«Якщо ми не виправимо цей ляп, то вже з 1 липня наші громадяни не отримуватимуть виплат за лікарняні», — наголосила депутатка.

«Нам потрібен результат для людей. Сподіваюся, що колеги не стануть, як зазвичай, чіплятися до прізвищ опозиційних депутатів під ним, а знайдуть в собі сили визнати і виправити помилку. Ну, і в майбутньому будуть думати перед голосуванням, а не машинально натискати кнопку, як вимагають від них», — зауважила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Ініціатори законопроєкту зазначають, що у зв’язку з набуттям чинності закону «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я», відбулися зміни в законі України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» і з переліку страхових випадків виключено основний страховий випадок, за яким проводяться виплати Фондом соціального страхування України — «тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві». Це призведе до того, що після 30 червня 2021 року гроші за лікарняним не отримають близько 2,5 мільйонів українців.

Автори пропонують законодавчо відновити право застрахованих осіб отримувати кошти за страховим випадком «тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві».

Схожі новини