Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українській антарктичній станції "Вернадський" – 25 років

  • 06.02.2021, 10:35
  • 810

25 років тому, 6 лютого 1996 року, Велика Британія передала Україні свою антарктичну станцію "Фарадей", яку перейменували на честь першого президента Академії наук України

Як повідомляє Укрінформ, за цей час Національний антарктичний центр провів 25 експедицій.

Цікаві факти

Завдяки своєму географічному розташуванню станція має високу популярність серед туристів. Каплиця Святого Рівноапостольного князя Володимира є найпівденнішою культовою спорудою світу.

Історія станції

Чому Велика Британія передала свою станцію «Фарадей» саме українцям, які дослідження проводять наші науковці та які традиції вони перейняли від попередників, розповідає ТСН.

Антарктична станція «Вернадський» розташована за 15 тисяч кілометрів від Києва. Керівник першої української експедиції на станцію «Вернадський» (тоді ще британська «Фарадей») каже: англійці довго придивлялися до українських фахівців. У Британії вагалися, кому подарувати станцію — Україні чи Південній Кореї. Оцінювали, як працюють українці, як проводять наукові експерименти, як використовують отримані дані.

Рішення ухвалили у 1996 році, прапор Британії опустили й підняли прапор України. Саме тоді Геннадій Міліневський здійснив «найдорожчу покупку у своєму житті»:

«Я взяв фунт, дав Данкану Хейгу. Фігурально можна сказати, що це найвдаліша покупка в житті», — згадує керівник першої антарктичної експедиції Геннадій Міліневський.

У першій і другій експедиціях на «Вернадський» був і зв'язківець Роман Братчик. Тоді він і встановив всеукраїнський рекорд — провів в Антарктиді 2,5 року, рівно 30 місяців. Коли приїхали учасники нової експедиції, Роман погодився передати досвід колегам.

Роман Братчик визнає, що та експедиція була найдовшою, але водночас і найприємнішою в його житті. Саме на другий рік на «Вернадський» приїхала дуже симпатична метеорологиня Світлана. Це був спалах неймовірних почуттів на найхолоднішому континенті планети. А одружилися вже в Україні.

Читайте також: «До нас у гості часто приходили пінгвіни» (ВІДЕО)

«Академік Вернадський» — станція незвичайна. Вона має найдовшу безперервну низку кліматичних спостережень — від 1947 року. Це одна з двох станцій, на якій відкрили страшну «озонову діру» і саме там досі спостерігають за її поведінкою.

Взагалі лише 30 країн світу мають постійні станції в Антарктиді. Українські науковці станцію «Вернадський» називають перлиною, але цю перлину треба елементарно ремонтувати. Очільник національного антарктичного наукового центру Євген Дикий показує — лише минулого року розпочали першу серйозну модернізацію. Євген Дикий мріє про нові сучасні модульні корпуси, про новий криголам і сучасне обладнання. Але переконує — старі традиції на «Вернадському» ніхто чіпати не буде. Одна з них залишилася ще від британців: щосуботи всі учасники експедиції переодягаються у костюми, надягають краватки та збираються разом у вітальні. Як кажуть, щоб серед айсбергів та пінгвінів «не здичавіти».

Схожі новини