Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Коломойському не вдалося стягнути з України шість млрд доларів

  • 05.02.2021, 15:35
  • 688

Стокгольмський арбітраж визнав відсутність своєї юрисдикції у справі за позовом міноритарних акціонерів "Укрнафти" (три офшорні компанії, пов'язані з Ігорем Коломойським), які хотіли стягнути з України більше 6 млрд доларів та відсотки, нараховані на цю суму

Про це у Facebook повідомив міністр юстиції України Денис Малюська.

«Пани Коломойський, Боголюбов та Палиця хотіли стягнути з України більше 6 мільярдів доларів США та звернулись з відповідним позовом до Стокгольмського арбітражу. Після майже шести років судового процесу арбітраж сьогодні їм відмовив. Відмовив повністю», — підкреслив міністр.

«Ще у 2015 році три кіпрські офшорні компанії («Littop Enterprises Limited», «Bridgemont Ventures Limited» та «Bordo Management Limited»), кінцевими бенефіціарами яких є Коломойський, Боголюбов, Палиця, звернулися до Стокгольмського арбітражного трибуналу з позовом до держави Україна.

Усі три позивачі є акціонерами ПАТ «Укранфта» та володіють 40,1009% акцій вказаної компанії. Стягнути з держави позивачі вимагали, м’яко кажучи, немало: більше 6 шести мільярдів доларів США та відсотки, нараховані на цю суму", — нагадав хід процесу Малюська.

Читайте також: Коломойський тисне на НАБУ у справі ПриватБанку, — Ситник

За його словами, винесення рішення Стокгольмським арбітражем кілька разів відкладали.

«Відчувалося, що позивачі щось підозрюють та затягують процес. Але сьогодні це сталося — арбітраж визнав відсутність своєї юрисдикції. Коломойський, Боголюбов та Палиця отримали нуль доларів США, а не 6 мільярдів», — підкреслив він.

«Нафтогаз України» належить 50% + 1 акція «Укрнафти». Групі компаній, пов'язаних з колишніми акціонерами «ПриватБанку», серед яких зокрема Ігор Коломойський — близько 42% акцій.

Нардеп і соратник олігарха Ігоря Коломойського Ігор Палиця підтвердив, що група «Приват» управляє «Укрнафтою» з 2003 року (Палиця був головою правління компанії у 2003−2007 роках).

Схожі новини