Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Турецькі винахідники розробили спрей, який може вбити коронавірус за хвилину

  • 26.01.2021, 18:50
  • 747

Спочатку лікарі тестували препарат на загальну антивірусну ефективність, але коли почалася пандемія - їхня увага перемкнулася на коронавірус

У турецькому університеті Улудаг розробили назальний спрей, який може вбити COVID-19 всього за одну хвилину. Про це з посиланням на Daily Sabah пише ТСН.

Повідомляють, що препарат під назвою Genoxyn, який повністю знищує вірус за хвилину, був розроблений докторами Шехіме Гюльсюн Темель, Ахметом Юміта Сабанджі і викладачем кафедри медичної мікробіології університету Джунейт Озакін.

Дослідники спільно з вченими протестували протимікробні і противірусні ефекти розробленого розчину. Випробування показало, що розчин запобігає розмноженню бактерій і вірусів.

За словами Сабанджі, він проводив свої дослідження щодо захисту від хвороб до початку пандемії коронавірусу:

«Ми показали, що розчин має антибактеріальну активність. Після початку пандемії ми подумали про те, чи можемо ми розробити його, щоб сприяти боротьбі з COVID-19. Ми вдосконалили новий оральний і назальний спреї і відправили для тестування на біосумісність».

Сабанджі пояснив: вже було відомо, що точками передачі вірусу є рот і ніс, і їхні дослідження показали, що розчин вбиває вірус на тканинах рота і носу.

«Смерть вірусу за короткий час означає запобігання його проникнення в клітини і зменшення кількості вірусу», — говорить учений.

Також науковці заявили, що розчин вбиває вірус протягом хвилини і не пошкоджує епітеліальні клітини людей на їхніх слизових оболонках.

«Ми навіть показали, що він надає лікувальну дію на ці клітини. Отже, це означає, що його безпечно використовувати», — говорить доктор Шехіме Гюльсюн Темель.

Схожі новини