Передплата 2024 «Добра кухня»

Дев'ятьох українців, які перебували у таборах Сирії, доправили додому

  • 01.01.2021, 15:55
  • 602

До Києва 31 грудня повернулися дев'ять громадян України – двоє жінок і семеро дітей, які перебували в таборах для біженців на території північно-східної Сирії

Про це поінформували в пресслужбі Офісу президента України.

«У новорічну ніч завершилася багатоскладова операція з евакуації українських громадян із Сирії. Дев’ятеро осіб, які перебували в таборах для біженців на території північно-східної Сирії, були повернуті на батьківщину, про що просили їхні родичі. Це дві жінки та семеро дітей», — відзначається в повідомленні.

У пресслужбі уточнили, що план повернення українських громадян координувався президентом Володимиром Зеленським.

Літак з евакуйованими приземлився в Міжнародному аеропорту «Бориспіль». Його там зустріли голова Служби безпеки України Іван Баканов, міністр оборони Андрій Таран та інші представники влади.

В ОПУ уточнили, що в червні 2019 року було створено спеціальну робочу групу, до якої увійшли представники СБУ. Фахівці перевіряли українських громадян, які перебувають в Сирії, на наявність можливих зв’язків з учасниками міжнародної терористичної організації «Ісламська держава».

«За результатами тривалих перевірок контррозвідка СБУ не виявила фактів причетності цих громадян до терористичної діяльності», — наголосили в ОПУ.

Читайте також: Пірати захопили судно біля берегів Нігерії: серед полонених є українці

У жовтні 2019 року було узгоджено план евакуаційних заходів, але через загострення військово-політичної ситуації і ситуації з безпекою на території Сирії його реалізацію довелося відкласти.

Також на можливість забрати українців негативно вплинула пандемія коронавірусу COVID-19. У зв’язку з поширенням вірусу на території Сирії та Іраку були закриті кордони і припинилося авіасполучення.

Повернення до процесу евакуації стало можливим лише наприкінці 2020 року, коли стабілізувалася ситуація з безпекою і епідемічна обстановка.

В ОПУ відзначили, що звільнені жінки і діти перебували в таборах Сирії в жахливих умовах. Роботу над звільненням інших українців, які перебувають у сирійських таборах, планують продовжити.

Схожі новини