Передплата 2024 «Добрий господар»

Сто тридцять років тому у Волі Якубовій на Дрогобиччині народився Андрій Мельник!

12 грудня виповнюється 130 років від дня народження Андрія Мельника. Майбутній голова Проводу українських націоналістів, другий голова ОУН народився у Волі Якубовій на Дрогобиччині

Його батько, Атанас Мельник, був громадським діячем, дружив із родиною Івана Франка. Мати, Марія Коваль, рано померла від туберкульозу. Батько оженився вдруге. Але прожив недовго.

Майбутнього голову ОУН, видатного борця за українську незалежність виховала його мачуха, Павлина Матчак. Нелегким виявився життєвий шлях Андрія Мельника. Але жодні труднощі та випробування не зламали його, не змусили зійти з обраного жертовного шляху.

Один із організаторів Січових Стрільців, Української Військової організації, Українського Національного Комітету та Української Національної Ради, ініціатор створення та ідеолог Світового Конгресу Вільних Українців. Андрія Мельника дуже боялась радянська влада. Було зроблено все для того, щоб знищити найменший правдивий спомин про родину Мельників. І батьківську хату спалили «визволителі», і криницю на рідному подвір’ї засипали землею. І Волю Якубову, неофіційно зарахувавши до числа ідеологічно заразних, неперспективних для розвитку сіл, усіляко замовчували. Зробили все для того, щоб стерти з людської пам’яті небезпечну для тоталітарного режиму правду про людину, яка стала прикладом служіння своїй землі та нації. Не вийшло.

Воля Якубова починає відроджуватись. За ініціативи трускавецького мецената, керівника готельно-відпочинкового комплексу «Карпати» Лева Грицака повернули до життя сімейну реліквію Мельників — криницю на подвір’ї батьків. Щораз більше людей приїжджає сюди, щоб на власні очі побачити та вклонитись місцю, де народився, розпочав свій життєвий шлях видатний українець.

Поруч із селом виріс чудовий відпочинковий комплекс — «Слобода «Раковець». Побачити всю цю красу, помилуватись сакральною для українського серця місциною мали змогу й учасники урочистостей з нагоди 130-ліття від Дня народження українського патріота, які відбулись у Волі Якубовій.

Спочатку на чолі з владикою Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ Ярославом Прирізом відслужили чин панахиди. Після цього до пам’ятника Андрію Мельнику поклали квіти.

До присутніх звернулися голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, народні депутати України Олег Синютка та Орест Саламаха, гендиректор ГКК «Карпати» Лев Грицак… Пролунали рядки із невмирущого «Заповіту А. Мельника: «Пам'ятайте, що вирішальними для України є тільки власні сили українського народу».

Схожі новини