Передплата 2024 ВЗ

Україна попросила вісім мільйонів доз вакцини у COVAX

  • 08.12.2020, 14:15
  • 673

Глобальний альянс із вакцин та імунізації 5 грудня отримав від України першу частину заявки до світової ініціативи COVAX на вакцину від COVID-19, друга частина буде подана 14 грудня

Про це йдеться в повідомленні Центру громадського здоров’я МОЗ від 8 грудня.

«5 грудня Глобальний альянс із вакцин та імунізації (ГАВІ) отримав від України першу частину заявки до світової ініціативи COVAX на 8 млн. доз вакцини від COVID-19», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що внаслідок активного залучення Центру громадського здоров’я було зібрано більшу частину необхідних даних для формування заявки, завдяки якій наша країна зможе отримати необхідні дози вакцини від COVID-19 для 20% населення. Йдеться про 8 млн. доз, якими провакцинують 4 млн. українців.

Зокрема, ЦГЗ забезпечив роботу Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ), яка сформувала критерії для визначення пріоритетних груп людей, які першочергово отримають вакцини від COVID-19. На основі цих рекомендацій було визначено 12 пріоритетних груп населення, які сукупно охоплюють майже 21 млн. людей (20 млн. 866 тис. 390), або 50% населення України.

До них входять працівники сфери охорони здоров’я, військові, освітяни, люди похилого віку та особи, які проживають у соцзакладах, люди із супутніми захворюваннями тощо.

Читайте також: Вакцинація українців від коронавірусу відбуватиметься у три етапи

Паралельно відбулася серія консультацій щодо логістичних питань із Державним експертним центром, Держлікслужбою, операторами авіасполучення, ДП «Укрвакцина», з фармацевтичними підприємствами та складськими приміщеннями. Центр зібрав інформацію щодо потужностей і логістичної спроможності держави, які необхідні не лише для заявки до COVAX, а й для розуміння наявних можливостей країни.

Також було здійснено аудит холодильного обладнання. Центр зібрав інформацію на всіх рівнях — від районного до обласного і сформував спільну базу даних із наявним холодильним обладнанням в Україні.

Таким чином, було створено передумови для отримання нашою державою вакцини від COVID-19. Другу частину заявки до COVAX буде подано 14 грудня 2020 року.

«Україна послідовно виконує умови участі в глобальній ініціативі COVAX, аби забезпечити громадян захистом від COVID-19. Перша партія вакцин вже на початку 2021 року забезпечить до 5% обсягу доз, який ми маємо отримати. Наразі триває підготовка логістичних маршрутів», — зазначив в.о. генерального директора Центру громадського здоров’я Ігор Кузін.

За його словами, участь України у світовій ініціативі COVAX забезпечить вакцинами лише 20% населення, тому уряд продовжує розробляти комплексний національний план і з іншими сценаріями, аби забезпечити доступ пріоритетних груп до вакцинації.

«Додатково Україна веде перемовини з іншими виробниками напряму за кошти держбюджету. На закупівлю вакцини заклали 15 млрд. гривень», — зазначив Кузін.

Схожі новини