Передплата 2024 «Добрий господар»

Земля почала виштовхувати: парламент Данії вимагає терміново перепоховати знищених норок

  • 27.11.2020, 16:50
  • 701

Більшість депутатів парламенту Данії виступили з вимогою негайно викопати тіла норок, знищених через зараження коронавірусом, та знайти інший спосіб позбутися їх

Тисячі тварин поховали у неглибоких ямах, через що з часом їх тіла почали «підійматися з могил». Про це передає Громадське.

У парламенті побоюються, що масові поховання заражених норок у Центральній Ютландії (адміністративному регіоні Данії) матимуть значні екологічні наслідки. Більшість депутатів у парламенті назвали ситуацію з мертвими норками «бомбою сповільненої дії».

Томас Даніельсен, член Комітету з питань довкілля та продовольства Данії, зазначив про проблеми з похованням норок і з погляду екології, і з погляду законності рішення про знищення тварин.

Читайте також: Прем'єрка Данії розплакалася на фермі, де через коронавірус знищили всіх норок

«Це справа, повна помилок та неправомірних дій. В обох випадках є проблематичним те, що норок просто продовжували закопувати в землю», ㅡ сказав він.

Наразі комітет викликав для пояснень міністерку з питань навколишнього середовища Леа Вермелін. Вона має надати альтернативні варіанти того, як позбутися тварин, а заодно і обґрунтувати рішення про їх поховання.

А що не так похованнями?

Декілька тисяч норок поховали у загальних могилах на військовому полігоні на глибині 1 метр. Та цього виявилося недостатньо: тіла тварин піднялися, а правоохоронці намагаються протистояти цьому явищу і закинули на місце поховання ще один шар ґрунту.

До того ж через розкладання у тілах можуть утворюватися гази, що змушує їх трохи розширюватися.

Місцеві медіа також повідомляють, що тварини поховані занадто близько до озер, що може призвести до забруднення водойм. Міністерство охорони навколишнього середовища називає це явище «тимчасовою проблемою, пов'язаною з процесом гниття». У відомстві пообіцяли цілодобово охороняти полігон, щоб уникнути можливої загрози для людей і тварин.

У поліції ж запевняють, що для людей існує невеликий ризик через тіла норок, оскільки перед похованням їх дезінфікували та покрили вапном. Водночас вірус передається від живої тварини, яка видихає його в повітря.

Схожі новини