Передплата 2024 «Добрий господар»

«Театри мають між собою дружити, а не конкурувати»

На сцені Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької «гастролював» Перший театр

Щоправда, «гастролі» були одноденні і припали на день народження режисера-постановника вистави «Ромео і Джульєтта», заслуженого діяча мистецтв України Вадима Сікорського.

«Мені закидають: „О, як ви все класно підгадали, Вадиме Івановичу!“, — розповів Вадим Сікорський. — Та нічого я не підга­дував! У рамках ювілейного року Першого театру цей показ мав відбутися ще у травні. Але оскільки у травні всі були на жорсткому карантині, перенесли на листопад».

Детальніше про цю знакову подію роз­повіла PR-менеджерка Першого те­атру Івона Лобан: «Цього року Перший український академічний театр для дітей та юнацтва святкує своє сторіччя. Оскіль­ки багато акторів (понад десять), які зараз працюють у Театрі імені Марії Заньковець­кої, є вихідцями з Першого театру, та й ви­ставу „Ромео і Джульєтта“ у нашому театрі поставив заньківчанин Вадим Сікорський, то директор — художній керівник Націо­нального театру імені Марії Заньковецької Андрій Мацяк — запросив своїх колег зі­грати цю виставу на заньківчанській сцені. Таким чином заньківчани привітали своїх колег зі сторіччям. Ця унікальна подія по­казує, що театри мають між собою не кон­курувати, а дружити і підтримувати один одного».

Прем’єра вистави «Ромео і Джульєт­та» на сцені Першого театру відбулася чотири роки тому. Художник-поста­новник — Дарія Зав’ялова. Уперше в Україні на сцені поставили чи не най­відомішу у світі виставу в перекладі Юрія Андруховича. Переклад виконано живою сучасною мовою, що дозволяє майже не помічати віршованого тексту персонажів. Музика — «Фантазії на тему Сергія Прокоф’єва» — Юрія Саєнка. Ви­става полюбилася не лише її творцям і львів’янам, а й глядачам у далеко­му Краматорську, де 2019 року брала участь у літературно-мистецькому фес­тивалі «Кальміюс».

Схожі новини