Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Резніков запропонував альтернативу Мінським угодам

  • 20.10.2020, 08:35
  • 749

Віцепрем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков переконаний, що «Мінськ» - не є майданчиком, на якому буде досягнуто мир

Про це він сказав в інтерв’ю виданню «Дзеркало тижня».

Рєзніков нагадав, що термін дії Мінської угоди сплив 31 грудня 2015 року, проте іншого майданчика наразі немає.

«Про це не ми собі кажемо, і не росіяни нам про це кажуть, — нам про це кажуть наші стратегічні партнери: ми вам поки що допомагаємо на цьому майданчику, але коли народиться щось нове, обговорімо це. Це все питання консультацій і спілкування. І ми це обговорюємо», — сказав він.

За його словами, потрібно чесно визнати, що завдяки Мінським угодам вдалося досягнути, зокрема, «режиму тиші, хоч не ідеального». «Але якщо Мінські угоди більше не працюють, то підпишімо інші, наприклад Стокгольмські. Чому ні? Швеція головуватиме з 1 січня в ОБСЄ. Це питання політичної волі лідерів європейських країн, і не тільки європейських», — додав він.

Резніков нагадав про загострення конфлікту в Нагірному Карабасі. «Це свідчить про те, що не можна зволікати, треба знаходити інші рішення, сідати разом і шукати. Якби ми могли самі впоратися, ми б це зробили. Але ми, на жаль, не можемо самі впоратися, це правда. Тому потрібні нові, посилені альянси», — зауважив він.

Читайте також: Останні Мінські домовленості шокують безпрецедентною цинічністю

Резніков вважає, що чекати дива від «Мінська» не варто, а очікування від нього були завищені ще від початку його створення.

«Він не є майданчиком, на якому може бути досягнутий мир. У нас чомусь завищують очікування від цих консультацій. Але це банальний логістичний майданчик, місце, де відбуваються консультації, спрямовані на досягнення певних завдань, окреслених лідерами й політрадниками країн „нормандської четвірки“, гуманітарного, економічного характеру, припинення вогню та пов’язаних із цим питань. Цей майданчик був створений з ініціативи лідерів „нормандської четвірки“ для вирішення аналогічних завдань. Але в нас, завдяки, у тому числі, активності представників української делегації, ці очікування були завищені з 2014 року», — сказав він.

Останні домовленості у Мінському форматі

22 липня учасники Тристоронньої контактної групи (Україна, ОБСЄ, Росія) з урегулювання ситуації на Донбасі дійшли згоди щодо повного і всеосяжного припинення вогню на лінії розмежування з 27 липня.

6 вересня окупанти порушили режим припинення вогню на Донбасі, здійснивши обстріли українських позицій. Загинув український військовий, ще одного було поранено.

Схожі новини