Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Інструмент Кремля: голова української розвідки розповів таємниці УПЦ МП

  • 02.08.2020, 10:35
  • 1 911

Українська розвідка звернула увагу на загрозу формування парамілітарних угруповань під крилом Російської православної церкви в Україні, також відомої як Українська православна церква Московського патріархату

Про це написав голова Служби зовнішньої розвідки Валерій Кондратюк у своїй статті для dt.ua.

Йдеться про активізацію діяльності проросійських «козачих» організацій, які намагаються на місцевому рівні дублювати функції поліції з охорони громадського порядку. Такі випадки фіксувалися, зокрема у Київській, Вінницькій та Запорізькій областях.

Голова СЗР констатує, що Кремль активно використовує російське православ'я в Україні для досягнення власних цілей.

Читайте також: Великодня диверсія. Чому в Росії людей женуть від церкви, а в Україні — запрошують?

«Одна з форм кремлівського тиску на нашу державу — просування ідеї «русской православной церкви». Російські спецслужби, маючи важелі тиску на релігійну сферу, використовують РПЦ одночасно і як «жорстку» (інспірація протестних акцій, що можуть легко перерости в показові зіткнення з правоохоронцями або провокаторами), і як «м'яку» силу (вплив на уми вірян).

На цьому напрямі Росія використовує всі наявні технології для протидії процесові становлення Православної Церкви України, маніпулюючи почуттями українських вірян і намагаючись усіляко зберегти свій вплив на них", — пише Кондратюк.

Схожі новини