Передплата 2024 «Добрий господар»

"У РНБО ще в січні розуміли загрози COVID-19, і Зеленський знав", – Данілов

  • 06.07.2020, 11:32
  • 722

Секретар Ради безпеки й оборони України Олексій Данілов заявляє, що розвідка доповідала про небезпеку епідемії COVID-19 ще в січні, і президент Володимир Зеленський був поінформований із першого дня.

Про це йшлося в інтерв’ю Данілова «Українській правді«

«Covid, я думаю, ми обов’язково поборемо, бо це не є тільки проблема України, це світова проблема.

Остаточно ми переконалися, що це є велика проблема, 25 січня, коли отримали дані нашої розвідки. З того, про що там йшлося, ми зрозуміли, що буде надалі відбуватися. На той час Китай робив усе можливе, щоб з усіх країн світу забрати якомога більше масок, обладнання, все, що стосується захисту від інфекційних хвороб.

Вони так само звернулися до України, і ми відразу на це відреагували. Знаєте, що був перший лист на Олексія Гончарука 31 січня. Потім був другий, коли вони на це не реагували.

Це була дуже складна ситуація, у мене багато було з Кабміном розмов. Я їм пояснював, що «Хлопці, треба терміново заборонити вивозити з країни обладнання».

Читайте також: Плюс 543 за добу: в Україні знизився добовий приріст заражених COVID-19

Я хочу сказати, що апарат Нацбезпеки і оборони — це орган, який координує діяльність, ми не є органом виконавчої влади. Орган виконавчої влади — це Кабінет міністрів. Але маючи цю інформацію, розуміння, що відбувається в цій царині, ми почали готуватися і готуватися дуже потужно.

Вже з 11-го січня, незважаючи на ситуацію із Тегераном, окрема група починала відпрацьовувати Covid. А з 20-го січня у нас було цілодобове чергування зі збору інформації, всього, що відбувається, як країни світу готуються. Ми кожного, кожного дня це відпрацьовували. (…)

Ми почали збирати фахівців, перш за все — вірусологів, причому кожні дві-три доби, і радилися з ними. І вони давали свої прогнози — що воно до нас прийде, що оминути це буде неможливо, до цього треба готуватися. Ми зрозуміли, що виклики будуть дуже-дуже великі".

Інформування Володимира Олександровича було з першого дня. Він відразу сприйняв, що це серйозна річ. Це було так само для мене дуже приємно, що він розуміє".

Данілов визнав, що координації дій влади на початку було недостатньо, багато хто не розумів усієї загрози. Хтось думав, що епідемія не вийде за межі китайського міста Ухань, а хтось — що з літом вона мине.

Коли очікували повернення перших українців з Уханя, «був дуже напружений момент, тому що наша система охорони здоров’я не була готова».

Данілов переконаний: «Те, що ми розтягнули в часі цю ситуацію, дуже багато життів врятувало».

Схожі новини