Передплата 2024 «Добрий господар»

Сьогодні річниця проголошення у Львові Акту відновлення Української держави       

30 червня 1941 року з ініціативи Організації Українських Націоналістів під проводом Степана Бандери у Львові проголошено Акт відновлення Української Держави

Цей історичний документ ухвалили Українські національні збор у будинку товариства «Просвіта», на яких були присутні понад сотня делегатів з усієї України, а також представник УГКЦ Йосип Сліпий.

Ярослав Стецько з балкону «Просвіти» на пл. Ринок, 10 оприлюднив Акт відновлення Української Держави, який проголошував «створення Української Держави, за яку поклали голови цілі покоління найкращих синів України», а також закликав «увесь Український народ не скласти зброї так довго, доки на всіх українських землях не буде створена Українська Суверенна Держава».

Львів'яни в очікуванні оприлюднення Акта відновлення української державності. 30 червня 1941 року. Площа Ринок
Львів'яни в очікуванні оприлюднення Акта відновлення української державності. 30 червня 1941 року. Площа Ринок

Акт проголошення Української Держави привітав у своєму Пастирському посланні митрополит Андрей Шептицький.

Це був початок нового етапу боротьби за суверенну соборну державу, виклик української нації поневолювачам — сталінському тоталітаризму та фашистській Німеччині, що розпочали світову бойню заради переділу світу.

Звістку про відновлення Української держави понесли на Східну Україну понад 6 тисяч бандерівців, розділених на три похідні групи, які повсюду творили українську адміністрацію та осередки ОУН

За відмову відкликати Акт Степана Бандеру та Ярослава Стецька німецькі окупанти заарештували і ув’язнили у нацистському концтаборі Заксенгаузен, розпочавши масові арешти та розстріли оунівців.

У 79-ту річницю проголошення Акту відновлення Української Держави Львівське обласне товариство «Просвіта» ім. Т. Шевченка закликає вшанувати цю знаменну подію — 30 червня 2020 року одягнути вишиванки, синьо-жовті стрічки.

Схожі новини