Передплата 2024 ВЗ

Майже тридцять тисяч гривень податку за кожне авто!

«Слуги народу» намагаються розширити перелік автомобілів, які обкладатимуть транспортним податком

Якщо досі транспортний податок сплачували лише власники розкішних автівок, то тепер таким податком хочуть обкласти і дешевші авто. У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 3704, відповідно до якого траспортним податком обкладатимуть авто, вартість яких перевищує 200 мінімальних зарплат (станом на сьогодні це приблизно 950 тисяч гривень). Нині таким податком обкладають авто, вартість яких перевищує 375 мінімалок (1,7 млн грн).

Вік автомобілів, які обкла­датимуть транспортним податком, також підви­щать. Якщо зараз податок не стягують з авто, яким понад п’ять років, то «слуги» хочуть підняти цю планку до восьми років. Ставка податку також має зрости. Якщо нині це 25 тисяч гривень (податок спла­чують раз на рік), то у проєкті закону пропонують встанови­ти її на рівні шести мінімальних зарплат. За нинішньої мінімал­ки це 28,3 тисячі гривень. Крім того, у законопроєкті пропо­нують «легковий автомобіль» замінити на «транспортний засіб». У такому випадку тран­спортним податком можна об­кладати і мікроавтобуси, і все решту, що має колеса і може їхати.

«Ця ініціатива — повна дур­ня. Сподіваюсь, депутатам ви­стачить розуму не проголосу­вати за цей законопроєкт. Він вкрай негативно позначить­ся на авторинку, який і так нині переживає не найкращі часи, — каже голова Всеукраїн­ської асоціації автоімпорте­рів і дилерів Олег Назарен­ко. — Це фактично податок на податок. Якщо людина отри­мує зарплату, вона уже спла­чує податки. І має право купу­вати що їй заманеться, в тому числі й авто. Інша річ, якщо його купили за нелегальні до­ходи, з яких податків не пла­тили. Але в такому разі тре­ба перевіряти походження коштів, а не стягувати податок з усіх підряд. Зрештою, 200 мінімальних зарплат — це вар­тість не бюджетного автомобі­ля, але й не мазераті. У салоні стільки коштує звичайна се­редня Toyota чи Mazda».

Схожі новини