Передплата 2024 «Добра кухня»

В Україні встановили нові тарифи на блакитне паливо: скільки платитимемо тепер

  • 23.06.2020, 11:15
  • 1 431

В Україні "Нафтогаз" на червень знизив тариф на газ для населення на 6% – до 2,14 грн за кубометр (без урахування податків і витрат на розподіл і транспортування). Також у цій ціні не враховується і розмір абонплати, який вже в наступному місяці злетить на 24%

Про зниження тарифів заявили в пресслужбі «Нафтогазу». Наприклад, в Миколаєві кубометр газу в травні коштував 2,94 грн, а в червні — 2,78 грн. Припустимо, що влітку сім'я на підігрів їжі і води витрачає 25 кубометрів блакитного палива. Якщо в минулому місяці за такий обсяг потрібно було заплатити 88,2 грн, то за цей місяць — близько 73,5 грн.

Правда, варто враховувати, що окремо потрібно вносити і абонплату за газ. У липні абонентську плату збільшать майже на 24%. Її розмір у всіх різний. З одного боку, він залежить від постачальника, а з іншого — від того, скільки за «газовий рік» (з жовтня по жовтень) блакитного палива ви витратили.

Наприклад, якщо в середньому ви витрачали 90 кубометрів газу (опалювали будинок) і живете в Миколаєві, то до липня абонплата складе 98,1 грн, а після — 121,5 грн. Тобто платіжка збільшиться на 23,4 грн.

«У червні 2020 оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК «Нафтогаз України» поставляє газ в рамках спеціальних обов'язків (ПСО), знизилася до 2,14 грн за кубометр (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами). Це на 6% менше порівняно з травнем 2020 року «, — йдеться в заяві «Нафтогазу».

Читайте також: Ще більше мороки: тариф на електроенергію для населення також розділять на дві платіжки

Нагадаємо, світові ціни на газ впали на 15−25%, при цьому ціна для населення може залишитися на рівні 4,3−4,2 грн за куб. Зниження вартості блакитного палива компенсує подорожчання долара.

Схожі новини