Передплата 2024 «Добра кухня»

Епідеміолог Олександра Бачинська: «80% хворих медиків у лікарні швидкої медичної допомоги – безсимптомні носії»

  • 03.06.2020, 17:02
  • 1 119

Найбільша кількість медиків, які захворіли у Львівській області, - працівники Львівської лікарні швидкої медичної допомоги – не опорної за статусом під час лікування пацієнтів, хворих на коронавірусну інфекцію

Проте саме цей медичний заклад надає ургентну невідкладну допомогу. Тобто саме сюди привозять найважчих із ДТП, нещасних випадків, а також тих, хто потребує невідкладних хірургічних втручань, інсульти, інфаркти… Не виключено, що попри основні причини недуг, з якими звертаються сюди пацієнти, вони мають і COVID-19. Саме через великий невпинний потік хворих похворіли медики лікарні швидкої медичної допомоги. Сьогодні медиків, у яких підтверджено коронавірусну інфекцію, — більше ста.

Лікар-епідеміолог Львівської лікарні швидкої медичної допомоги Олександра Бачинська розповіла кореспонденту «ВЗ», що з 30 березня працівників лікарні тестують на ПЛР-тести, тобто обстежують на наявність коронавірусної інфекції. Зі 107 медиків, у яких виявився позитивний ПЛР-тест (44 лікарі, 45 медичних сестер і 18 молодших медичних сестер) 80% медиків перехворіли безсимптомно. Якби їм не робили ПЛР-тестування, і не знали б що перехворіли на ковід. У важкому стані перебуває хірург лікарні, у якого виявлено ковідну пневмонію, але динаміка у нього позитивна. Загалом у стаціонарах на лікуванні перебуває 19 медичних працівників лікарні, 60 осіб — на амбулаторному лікуванні, 28 осіб повністю одужали і повернулися до роботи. Для того, аби медикам, що перехворіли на ковід, вийти знову на роботу, потрібно мати два від’ємних результати ПЛР-обстеження. Другого результату очікують 25 медичних працівників.

На запитання кореспондента «ВЗ», чому медики лікарні інфікуються у такій великій кількості, якщо є достатньо засобів індивідуального захисту, епідеміолог відповіла, що медики — теж люди, ходять у магазини, користуються громадським транспортом, контактують між собою, тому важко відповісти, де саме інфікувалися і простежити шлях передачі вірусу. У лікарні всі медики одягнені у захисний одяг, але все одно це не дає гарантій безпеки. Один хірург може мати п’ять-шість операцій на день, щоразу йому потрібно переодягатися, змінюючи одяг на стерильний.

Схожі новини