Передплата 2024 ВЗ

Кулеба підбив перші підсумки офіційної зустрічі з німецькими колегами

  • 02.06.2020, 17:15
  • 867

Українська делегація на чолі з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою на переговорах у Берліні щодо ситуації на Донбасі наголосила на неприпустимості прямого діалогу з представниками так званих "ДНР" та "ЛНР"

Про це очільник МЗС розповів під час прямої трансляції у Facebook із Берліна. За його словами, українська сторона поінформувала німецьку про своє бачення щодо кордону на Донбасі.

«На картах конкретно „пальцями“ показали, де й що відбувається, щоб наші колеги усвідомлювали, що з того боку нам протистоять російські командири — не так звані донецькі чи луганські, а саме російські, які командують цими військовими корпусами», — наголосив міністр.

Крім того, за словами Кулеби, українська делегація довела, що представники так званих «ДНР» та «ЛНР» у Тристоронній контактній групі щодо Донбасу є громадянами РФ.

«Той факт, що представники так званих „ДНР“ та „ЛНР“ у ТКГ насправді є російськими громадянами, також був доведений максимально чітко та прозоро», — заявив він.

Окрім того, міністр додав, що Україна обговорюватиме з партнерами, зокрема з Німеччиною, як саме повинна виглядати міжнародна платформа щодо Криму.

«З нашими партнерами ми будемо говорити про те, в якому саме форматі нам налагодити цей діалог, як саме повинна виглядати міжнародна платформа по Криму. І ця тема буде також предметом нашої розмови з паном Маасом надалі. Зараз вкотре підкреслю, що питання Криму завжди буде серед пріоритетних для мене, як для міністра закордонних справ, і до того моменту, поки Крим не буде деокупованим і не повернеться до складу України», — сказав Кулеба.

Він наголосив, що Україна відкрита до компромісів з метою урегулювання ситуації на Донбасі, але не погодиться на перетин «червоних ліній», які стосуються національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності.

Читайте також: Віцепрем'єр Кулеба заявив про необхідність подвійного громадянства в Україні

Зазначимо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, керівник Офісу президента Андрій Єрмак, віцепрем'єрміністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, міністр оборони Андрій Таран, заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква перебувають із робочим візитом у Німеччині. Там заплановані зустрічі з федеральним міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом, зовнішньополітичним радником канцлерки Яном Гекером, міністеркою оборони Аннеґрет Крамп-Карренбауер.

Нагадаємо, раніше глава Офісу президента Андрій Єрмак заявляв, що до переговорів стосовно врегулювання ситуації на Донбасі потрібно залучити визнаних представників громадянського суспільства Донбасу, а не бойовиків.

Схожі новини